СЗО: Замърсяването на въздуха е по-лошо, отколкото се смяташе

1129
СЗО: Замърсяването на въздуха е по-лошо, отколкото се смяташе

© Pixabay.com

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че замърсяването на въздуха е дори още по-опасно, отколкото се смяташе и занижи критериите си за максимално безопасните нива на замърсители, като азотен диоксид.

Около седем милиона души умират преждевременно по света всяка година от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, казват от СЗО.

Страните с ниски и средни доходи са най-потърпевши заради това, че разчитат в значителна степен на изкопаеми горива за икономическото си развитие.


От СЗО поставят замърсяването на въздуха наравно с тютюнопушенето и нездравословното хранене.

Организацията призовава своите 194 страни членки да ограничат емисиите и да предприемат действия срещу климатичните промени преди очакваната през ноември Конференцията на ООН за климатичните промени, известна още като COP26.

Десетилетие след десетилетие лимитите за считаните за безопасни нива на замърсяване се намаляват.

За хората, които страдат от проблеми със сърцето и белите дробове, не е новина, че токсичните частици и газове могат да вредят на по-ниски нива, отколкото се смяташе преди.

Този малък град има най-мръсния въздух в светаГоляма част от жителите на Темуко са бедни и са принудени да горят мокри дърва за огрев

Промените в насоките означават, че законовите лимити във Великобритания, например, в момента са четири пъти по-високи от максималните нива, препоръчвани от СЗО.

Проблемът е, че най-лошото замърсяване или фините частици, които се вдишват и отиват в белите дробове, е ужасно трудно да бъде спряно, пише BBC.

Замърсяването идва от автомобилите и от централното отопление на газ. Вредните частици обаче биват изпускани във въздуха и по други начини или се формират в него като реакция с други химикали.

Източниците на фини частици включват бои, почистващи препарати и разтворители. Към тях могат да бъдат добавени износващите се по пътищата автомобилни гуми или спирачки, което означава, че дори и електромобилите не могат да предоставят идеалното решение.

Колко хора знаят, че торовата течност също изпуска газове, които допринасят за смъртни случаи в градовете?

По тази причина новите насоки представляват толкова голямо предизвикателство за правителствата. Ако живеете в града, е много трудно да избегнете замърсяването.

Новите насоки, които бяха обявени тази седмица, намаляват наполовина препоръчителните нива на фини прахови частици, известни като ФПЧ2.5.

Те се появяват от изгарянето на горива за генерирането на енергия, отопляването на домовете и при автомобилите.

"Близо 80% от смъртните случаи, свързани с ФПЧ2.5, биха могли да бъдат избегнати по света, ако настоящите нива на замърсяване на въздуха се намалят до препоръчаните в обновените насоки," казват от СЗО.

Организацията също така занижава с 25% препоръчителния лимит за друг клас фини прахови частици, известен като ФПЧ10.

Други замърсители, посочени в обновените насоки, включват озона, азотния диоксид, серния диоксид и въглеродния окис.

Замърсяването на въздуха се свързва със сърдечни заболявания и инсулти, a при децата то може да ограничи растежа на белите дробове и да причини астма.

"Подобряването на качеството на въздуха може да подпомогне усилията за смекчаване на климатичните промени, а ограничаването на емисиите от своя страна ще подобри качеството на въздуха," казват от СЗО.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg