Талибаните забраняват на жените да се обучават заедно с мъжете

339
Талибаните забраняват на жените да се обучават заедно с мъжете

© Unsplash.com

Университетите в Афганистан ще бъдат разделени по пол, а за студентите ще бъде въведен нов дрескод, информираха талибаните, които наскоро завзеха властта в страната.

Министърът на образованието Абдул Баки Хакани обяви, че на жените ще бъде позволени да учат, но не и заедно с мъжете.

Той също така представи промени в предметите, които ще се преподават.

На жените и момичетата беше забранено да посещават училища и университети, когато талибаните управляваха страната в периода 1996 – 2001 г.


Талибаните бяха обявили, че няма да пречат на жените да се обучават или да работят. Откакто поеха контрол над страната на 15 август, обаче те поискаха от всички жени, с изключение на тези в сектора на общественото здравеопазване, да не ходят на работа, докато ситуацията с безопасността не се подобри.

Изявлението по отношение на висшето образование идва ден, след като талибаните издигнаха своето знаме над президентския дворец, което даде знак за началото на тяхното управление, информира BBC. Талибаните иззеха властта от законно избраното преди това правителство преди месец.

Новите мерки представляват значителна промяна, в сравнение с правилата при предишното правителство. Тогава студентките не трябваше да спазват дрескод, а в университетите се обучаваха заедно мъже и жени.

Талибаните забраняват музиката в АфганистанНа въпроса за бъдещето на правата на жените в афганистанското общество Муджахид заяви, че в дългосрочен план те ще могат да се върнат към ежедневните си дейности

Хакани обаче обяви, че новото правителство няма проблем с това да сложи край на смесената система на обучение. "Хората са мюсюлмани и ще го приемат", заяви той.

Изявлението породи предположения, че новите правила ще изключат жените от системата на образованието, защото университетите не разполагат с ресурсите да предоставят обучение поотделно на жени и мъже. Хакани обаче твърди, че има достатъчно жени преподаватели, а ако няма, ще бъдат намерени други алтернативи.

"Всичко зависи от капацитета на съответния университет," заяви той. "Можем също така да използва мъже преподаватели, които да преподават иззад завеса или да използваме технологии."

Момичетата и момчетата също ще бъдат разделени в началните и средните училища, което вече беше честа практика в Афганистан.

Жените ще трябва да носят хиджаб, но Хакани не уточни дали ще има и други задължителни методи за закриване на лицето.

Новоназначеният министър също така заяви, че предметите, преподавани в университетите, ще бъдат преразгледани, тъй като талибаните искат да "създадат разумна и ислямска учебна програма, която отговаря на нашите ислямски, национални и исторически ценности и от друга страна - може се конкурира с тези в другите държави ".

Откакто талибаните бяха свалени от власт през 2001 г., в Афганистан момичетата и жените отчитат значителен напредък по отношение на висшето образование и образованост като цяло.

Според доклад на ЮНЕСКО броят на момичетата в начални училища се е увеличил от близо нула до 2.5 милиона за 17-те години след падането на талибаните от власт.

Според същия доклад нивото на образованост сред жените почти се е удвоило за десетилетие до 30%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg