Търговията с вътрешна информация в САЩ се засилва

598
Търговията с вътрешна информация в САЩ се засилва

Търговията с вътрешна информация придобива все по-големи размери, сочи изследване на финансовото издание Bloomberg.

Опционната търговия, свързана с компании, непосредствено преди обявяването на сделки по сливания и поглъщания, се е повишила средно с 221% за трите дни преди оповестяването на 17-те най-големи такива сделки в САЩ през изминалата година, в сравнение със средното им ниво 50 дни преди това.

Такава е била ситуацията при компании като енергийната TXU Corp., най-големият медицински оператор в САЩ - HCA Inc., както и при финансовата институция First Data Corp., сочат изнесените данни.

Повишената търговска активност с акциите на компании, свързани със сделки по сливания и поглъщания в САЩ е допринесла и за рекорден брой разследвания за търговия с вътрешна информация в САЩ.

Близо седем от 11-те такива разследвания са свързани с търговията с опции, според изнесените данни.

Търговията с опции на енергийната компания TXU например, са се повишили над два пъти в трите дни преди обявяване на сделка по поглъщане на компанията, станала реалност на 26 февруари.

Акциите на TXU се повишиха с 4.1% в деня, непосредствено преди оповестяването на сделката, като никоя друга компания не е регистрирала изменение от над 2%, преди да станат известни сделките в които са въвлечени.

В същото време, тази с опции върху акциите на финансовата First Data се е повишила със значителните 650% за трите дни преди обявяването на сделка на 2 април.

Анализатори коментират, че колкото по-големи са сделките по сливания и поглъщания, толкова повече са хората, които участват при подготовката им и нараства възможността за изтичане на информация. Така например поне 20 души са подготвяли сделката на Apollo Management LP в размер на 17 млрд. долара за Entertainment Inc.

Логично е активността при опциите и по-специално при тези на "кол опции", даващи правото на притежателите им да закупят акции, върху които са базирани на определена цена и в определен срок, да са най-предпочитаната форма от инсайдърите за облагодетелстване, коментират специалисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg