Търговски разрив между Германия и Русия води до финансови сътресения?

1312
Търговски разрив между Германия и Русия води до финансови сътресения?

© Pixabay.com

Ако се стигне до “търговски разрив” между Русия и Германия, на хоризонта може да се появят финансови сътресения, предупреди главният икономист на S&P Global.

“Ако разглеждаме негативния сценарий, има няколко различни начина, по които да се развие, но ние смятаме, че този, който би довел наистина до макрикономически промени, е някакъв вид търговски разрив между Русия и Германия,” казва Пoл Грюнвалд пред CNBC.

“Тук не става въпрос само за спиране на природния газ — дали Германия ще спре да купува или Русия ще спре подаването,”  допълва той.


След инвазията на Русия в Украйна няколко световни сили, сред които САЩ, Япония и Канада, наложиха на Москва санкции. Европейският съюз обмисля дали да наложи забрана върху вноса на петрол от Русия и пое ангажименти, в крайна сметка, да намали зависимостта си от руския природен газ с две трети.

Русия, от своя страна, настоя така наречените “неприятелски” държави да плащат за газа в рубли, визирайки онези страни, които наложиха тежки икономически санкции, които имат за цел да я изолират.

Европейският съюз получава близо 40% от природния си газ по руски газопроводи, а около една четвърт от тези количества минават през Украйна. Германия получава приблизително половината от природния си газ от Русия.

“Говорим за енергийния комплекс, цените на суровините, промишлените суровини, които Европа внася, като никел и алуминий, и други подобни неща”, допълва Грюнвалд.

От консултантската компания Wood Mackenzie също предупреждават, че световната икономика може да претърпи “по-постоянни промени”, като глобалната търговия евентуално ще бъде променена от кризата.

Германците ще обеднеят заради войната в УкрайнаГермания

“Ако пандемията от COVID-19 очерта необходимостта от скъсяване на веригите на доставки, войната в Украйна очертава важността на надеждните търговски партньори,” казва Питър Мартин от Wood Mckenzie.

“Тези сили биха могли да доведат до трайно преструктуриране на световната търговия. Глобалната икономика става по-регионална – по-къси вериги на доставките с ‘надеждни’ партньори.”

Търговията между Германия и Русия

Търговски разрив между Германия и Русия би могъл да навреди на германското производство – страната е един от трите глобални производствени центъра, заедно със САЩ и Китай, казва Грюнвалд.

“Това би довело до по-нисък БВП, по-ниска заетост, по-ниско бизнес доверие, а след това би се стигнало до макрофинансови сътресения от всичко това. Този тип сценарий ни притеснява,” предупреждава той.

Търговията между Германия и Русия нараства значително през 2021 г., в сравнение с предходната година, като стойността на стокообмена скача с 34.1% до 59.8 млрд. евро, според германската статистическа служба.

Вносът на Германия от Русия нараства значително миналата година, повишавайки се с 54.2%, в сравнение с 2020 г. Износът също бележи повишение, но с по-бавни темпове, като нараства с 15.4%.

Основните продукти, които Германия изнася за Русия, включва машини и химически продукти. Основният износ на Русия за Германия пък е суров петрол, природен газ, метали и въглища.

Русия е съставлявала 2.3% от чуждестранната търговия на Германия и е била четвъртата най-важна държава за германския износ извън ЕС през 2021 г.

Българският бизнес

Всичко по темата Войната в Украйна

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg