Търговските войни ще струват 600 млрд. долара на икономиката

1141
Търговските войни ще струват 600 млрд. долара на икономиката

© Pixabay

Търговският конфликт между САЩ и Китай навлиза в нова опасна фаза. Митническите тарифи и в двете държави се повишават, както и рискът от въвеждане на нови ограничения.

Ако напрежението продължи да ескалира, щетите за глобалната икономика може да надхвърлят 600 млрд. долара, пише Bloomberg.

Надежда за разрешаване на споровете все още има и тя е свързана с предстоящата среща на американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в рамките на форума на страните от Г20 в края на юни.

Засега обаче търговската война се очертава да бъде дълга, безпощадна и най-вече скъпа.

Според анализа на Bloomberg, има няколко възможни сценария за развитие на ситуацията. Но основният извод е, че ако митата продължат да се увеличават и обхванат всички елементи от двустранната търговия между САЩ и Китай, световният брутен вътрешен продукт ще се свие с 600 млрд. долара до 2021 г.

Тогава се очакват и най-тежките ефекти от кризата.

На 10 май САЩ увеличиха митническите тарифи върху някои китайски стоки до 25%, а общата им стойност достига 250 млрд. долара. Отговорът на Пекин не закъсня и няколко дни по-късно вносът на някои американски стоки в Поднебесната империя беше обложен с нови мита от 5 до 25 на сто.

Според експертите на Bloomberg, само в резултат на тези стъпки, в следващите две години икономическият растеж в САЩ и Китай ще бъде понижен съответно с 0.2% и 0.5%, в сравнение с хипотетичния сценарий, при който няма търговски противоречия.

Ако тарифите продължат да се увеличават, както се заканиха лидерите на двете водещи световни икономики, последствията ще са още по-тежки. Доналд Тръмп заяви, че може да наложи мито от 25% върху целия китайски внос в САЩ, ако не бъде подписано споразумение. Подобен ход обаче няма да остане без отговор от страна на Пекин.
 
"Ако искате да говорим, вратата е отворена. Ако искате борба, ще се борим до край", заяви един от говорителите на китайската национална телевизия, илюстрирайки настроенията в страната.

При повишаване на тарифите до 25% върху целия стокообмен между двете държави, отрицателният ефект върху БВП през 2021 г. ще достигне до 0.8% в Китай, 0.5% в САЩ и 0.5% в глобален мащаб, изчисляват икономистите на Bloomberg.

Forbes: Китайската икономика е живаМалко добри новини за тези, които вярват в Китай - китайската икономика все още е жива

Финансовите пазари реагират рязко след всяка новина, свързана с търговския конфликт. Особено силни бяха трусовете на борсите в Шанхай и Шънджън, но въпреки това и китайските, и американските индекси регистрират повишения от началото на 2019 г.

Много от инвеститорите се надяват, че сделка между Пекин и Вашингтон все пак ще има, но ако прогнозите им се окажат грешни и технологичните гиганти, като Apple, бъдат обложени с нови мита, може да се очакват сериозни корекции на финансовите пазари, пише изданието.

"Кошмарният" сценарий на икономистите добавя към уравнението и 10% срив на капиталовите пазари в резултат на търговските войни, което допълнително ще повлияе на потреблението и инвестициите. При подобно развитие на нещата свиването на глобалния БВП през 2021 г. ще достигне 0.6%. Икономиките на САЩ и Китай пък ще пострадат респективно с 0.7 и 0.9 на сто.

Негативните икономически ефекти със сигурност ще се разпрострат далеч извън границите на двете водещи световни икономики, прогнозират експертите. Най-уязвими са държавите от Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион, като Тайван, Южна Корея и Малайзия. Техните икономики са неразривно свързани с китайския износ и представляват ключово звено от веригата на доставките за китайските компании.

Канада и Мексико пък са държавите, които зависят в най-голяма степен от американския експорт за Поднебесната империя, но щетите за тях ще са далеч по-малки, отколкото тези за китайските партньори.

Ескалацията на търговския конфликт ще се отрази и на валутните пазари, смятат експертите на Bloomberg. Те използват математически модел, който изчислява до каква степен водещите парични единици са подценени или надценени и какво би било влиянието на повишаващите се митнически тарифи.

Едва ли е изненада, че китайският юан се нарежда сред най-уязвимите валути, имайки предвид че и към момента изглежда надценен по повечето критерии. Тайландският бат и канадският долар са другите две парични единици, които могат да пострадат заради търговската война.

Колкото до щатския долар, неговата "съдба" ще зависи в по-голяма степен от ходовете на Федералния резерв, отколкото от развитието на вазимоотношенията между Вашингтон и Пекин, смятат повечето валутни анализатори. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg