Търговският дефицит на Еврозоната нараства до рекордно ниво

328
Търговският дефицит на Еврозоната нараства до рекордно ниво

Търговският дефицит на ЕС нарасна до рекордно високо ниво през юли, на фона на намаляващия износ и нарастващ енергиен дефицит, породен от поскъпването на петрола, пише Bloomberg.

15-те държави от Еврозоната отчитат през юли дефицит от 6.4 млрд евро, спрямо 3.5 млрд евро за юни, според сезонно коригираните данни на статистическата служба на ЕС. Цифрата за юли е най-висока от 1999 г. (когато бе въведено еврото) до сега.

Износът за САЩ, вторият най-голям купувач на стоки от региона, е паднал до най-ниско ниво от 2003 г. до сега. В същото време, повишаващите се цени на петрола, покачиха разходите по вносни горива с 41% (до 151 млрд. евро), с което допълнително допринесоха за увеличението на дефицита. Припомняме, че на 11 юли цената на суровия петрол удари рекордните 147.27 долара за барел.

Растящите цени на горивата, увеличиха стойността на вносът от Русия, която доставя 34% от вноса на петрол и 40% от вноса на газ в ЕС. Като цяло вносът от Русия е нараснал с 22% за първата половина на годината, а търговският дефицит на ЕС със страната се увеличи с 25% до 20.4 млрд евро.

Износът за САЩ е намалял с 4%, показват още изнесените днес данни. Това е най-големият спад за полугодие от 2003 г до сега (9%). Износът за Великобритания (най-големият търговски партньор на еврозоната) се е покачил с 1%.

Поскъпването на еврото направи европейските стоки по-малко конкурентоспособни в чужбина. Днес еврото бе на 1.4224 за долар, което е с 11% по-мадолу от рекордните 1.60 долара през юли.

По-ниските продажби зад океана, доведоха до намаляване на продукцията на европейските фабрики и в резултат, доведе до свиване на европейската икономика през второто тримесечие.

Търговският дефицит с Китай – държавата, която миналата година измести Великобритания и стана най-големият вносител в еврозоната, се е свил с 1.2% до 49.9 млрд евро. Износът за Китай се е увеличил с 15%.

Прогнозите на икономистите бяха за търговски дефицит на еврозоната от 3.5 млрд евро през юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg