Търговският дефицит на САЩ изненадващо се повишава през февруари

545
Търговският дефицит на САЩ изненадващо се повишава през февруари

Търговският дефицит на САЩ изненадващо се е повишил през февруари за втори пореден месец. За посочения период дефицитът е регистрирал ръст от 5.7% до 62.3 млрд. долара - най-високото му ниво от ноември миналата година насам.

Вносът на стоки и услуги е нараснал с 3.1% през месеца до исторически най-високата си стойност от 213.7 млрд. долара. Износът на най-голямата световна икономика се е повишил с 2% до ниво от 151.4 млрд. долара.

Силни продажби са отбелязали секторът на тежкото машиностроене, компютърният и този за производство на земеделски стоки. Те до голяма степен са подкрепяни от слабостта на щатската валута спрямо останалите основни валути.

В отделен доклад първоначалните молби за помощи за безработицата са се повишили с 357 000 през изминалата седмица. Това е понижение с 53 000 на седмична база. Четириседмичната изгладена средна величина на показателя се е повишила с 2 500 до ниво от 378 250 - най-високата стойност на показателя от октомври 2005 г. насам.

Повишението на търговският дефицит на САЩ от януари 2001 г. стои в основата на загубата на над 3 млн. работни места в производствения сектор. Рекордни дефицити бяха отбелязани през последните пет години.

Търговският дефицит е и в основата на критиките към администрацията на президента Буш, като се очаква до голяма степен да повлияе и върху предстоящите президентски избори.

За първите два месеца на годината търговският дефицит възлиза на 727.6 млрд. долара на годишна база, на фона на реализирания през изминалата година от 708.5 млрд. долара.

Анализаторите прогнозират понижение на търговския дефицит, на фона на силното забавяне на ръста на щатската икономика, като все повече специалисти използват и думата "рецесия".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg