Търговският дефицит на САЩ намалява през октомври

536
Търговският дефицит на САЩ намалява през октомври

Търговският дефицит на САЩ е намалял с доста повече от очакваното през октомври, след като износът нараства с 3.2%, а вносът намалява леко на фона на отслабващото търсене на промишлени и петролни продукти, показаха днес данни на Министерството на търговията на САЩ.

Отделни данни днес показаха, че цените на вносните продукти нарастват с 1.3% през ноември, или с повече от предварително очакваното.

Търговският дефицит на САЩ възлиза на 38.7 млрд. долара през октомври, в сравнение с 44.6 млрд. долара през септември. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за лек свиване дефицита до около 43.60 млрд. долара.

По-малкият дефицит може да завиши оценките за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие тъй като означава, че по-голяма част от търсенето в САЩ се задоволява от местното производство.

На годишна база обаче търговският дефицит на САЩ нараства рязко през тази година и може да надхвърли 500 млрд. долара, когато бъдат оповестени крайните данни за 2010 г. През миналата година, когато световната финансова криза ограничи световната търговия, търговският дефицит на САЩ намаля с около 46% до 374.9 млрд. долара.

Рекордния износ за Китай и Мексико помага на общия износ на САЩ да нарасне през октомври до 158.7 млрд. долара, което е най-високото му ниво от август 2008 г. насам. Износът към ЕС и Япония също бележи ръст.

Общият внос на САЩ намалява с 0.5% до 197.4 млрд. долара, като спадът се оглавява от вноса на промишлени стоки и материали и най-малкия внос на петрол от ноември 2009 г.

Въпреки цялостния спад, вносът на САЩ от Мексико е рекорден през октомври, а вносът от Япония и ЕС е най-голям от две години.

Въпреки рекордният износ за Китай през октомври, търговският дефицит на САЩ с тази страна възлиза на 226.8 млрд. долара за първите десет месеца на годината, или с 20.3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Отделен доклад на Министерството на труда днес показа че вносните цени в САЩ през ноември са нараснали с най-много от година, след като цените на петрола и хранителните продукти са продължили да растат.

Цените на вносните продукти скачат с 1.3%, което е най-голямото им увеличение от ноември 2009 г., след като бяха нараснали 1.0% през октомври.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg