Търговският дефицит на САЩ с първо годишно понижение от 6 г. насам

800
Търговският дефицит на САЩ с първо годишно понижение от 6 г. насам

Търговският дефицит на САЩ се е понижил с повече от очакванията през последния месец на миналата година. Тогава той е отбелязал спад от 6.9%, което бе и най-голямото му понижение от над една година насам, възлизайки на 58.8 млрд. долара.

За сравнение през ноември търговският дефицит на най-голямата световна икономика бе в размер на 63.1 млрд. долара. Средните очаквания на анализаторите бяха за отрицателно търговско салдо в размер на 61.5 млрд. долара.

С последните изнесени данни дефицитът на САЩ за цялата 2007-а е отбелязал първото си годишно понижение от шест години насам.

За 2007 година той е възлязъл на 711.6 млрд. долара, или понижение от 6.2% на годишна база, което бе и най-големият от 1991 година насам. Последната година, когато е бил регистриран спад в търговския дефицит на годишна база, е била 2001-ва.

Поевтиняващият долар, както и бурният ръст на развиващите се икономики, са стимулирали износа на щатски стоки.

След изнасянето на данните еврото регистрира известно повишение спрямо щатската валута, като се търгува на нива от около 1.4610 долара, на фона на нивата му от 1.4570 долара късно снощи.

Износът през декември се е повишил с 1.5%, до ниво от 144.3 млрд. долара, достигайки нова рекордна стойност за десети пореден месец. За годината износът е нараснал с 12%, до 1.622 трлн. долара.

Вносът през последния месец на 2007 г. се е понижил с 1.1%, до 203.1 млрд. долара.

Съдействие за добрия резултат е оказал и намаленият внос от Китай, който се е понижил с 14% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg