Търговският излишък на Китай - 26.28 млрд. долара през ноември

498
Търговският излишък на Китай - 26.28 млрд. долара през ноември

Търговският излишък на Китай е възлязъл на 26.28 млрд. долара през ноември, посочиха изнесени вчера правителствени данни. Така търговският излишък е под регистрираната си през изминалия месец рекордна стойност от 27.05 млрд. долара.

За първите единадесет месеца на годината той е възлязъл на 238.9 млрд. долара, или повишение от 53% на годишна база.

Правителствени представители заявиха, че страната предприема все повече мерки и действия за ограничаване на търговския излишък, част от които са въвеждането на нови експортни мита върху стоманата с цел ограничаването на износа й.

През ноември износът е възлязъл на 117.62 млрд. долара, или повишение от 22.8%, в сравнение със същия месец на миналата година.

Като положителен знак се възприема и ръстът на вноса, който за изминалия месец е нараснал с по-висок темп от този на износа при 25.3% на годишна база, до ниво от 91.34 млрд. долара.

Данните стават реалност в момент, когато недоволството от страна на основните търговски партньори на Китай, и особено от САЩ, започват да достигат връхни точки и някои от адвокате дори отправят призив към администрацията на президента Буш за налагане на икономически санкции върху страната.

Политически натиск е оказван и от страна на ЕС, за да накарат Китай да предприеме мерки за ограничаване на рекордния си търговски излишък.

На посещение в държавата през тази седмица е финансовият министър на САЩ - Хенру Поулсън, който се очаква да разисква тези проблеми с китайските си колеги.

Очаква се тази година търговският излишък на Китай, в отношенията си със САЩ, да достигне рекордните 233 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg