Търговският излишък на Китай намалява през 2010 г.

870
Търговският излишък на Китай намалява през 2010 г.

Търговският излишък на Китай е намалял през 2010 г. за втора поредна, което дава известни основания на Пекин да отблъсне натиска от страна на САЩ за по-бързо оскъпяване на юана преди визитата на китайския президент Ху Дзинтао във Вашингтон през следващата седмица, информира Reuters.

Китайското правителство ще използва данните и ще наблегне особено на ръста на вноса, като доказателство за напредъка си по пътя на реформирането на икономиката.

САЩ обаче се очаква да заявят, че всичко това се случва прекалено бавно на фона на нарасналия търговски дефицит с Китай през миналата година.


Месец декември е показателен за това, което се случва от разразяването на световната финансова криза преди повече от две години. Китайската икономика нараства много по-бързо в сравнение с останалия свят, а износът й надхвърля значително вноса.

Износът на Китай нараства със 17.9% през декември в сравнение с година по-рано, а вносът на страната се увеличава с 25.6%.

Така търговският излишък на страната възлиза на 13.1 млрд. долара, в сравнение с 22.9 млрд. долара през ноември.

За цялата 2010 г. търговският излишък на Китай възлиза на 183.1 млрд. долара, или със 7% по-малко в сравнение със 196.1 млрд. долара отчетени за 2009 г. Излишъкът беше намалял с 34% през 2009 г. в сравнение с нивото си от преди кризата, което достигна близо 300 млрд. долара през 2008 г.

Пекин позволи на юана да поскъпне с 3% спрямо долара от средата на юни насам.

Критиците в САЩ обвиняват Китай, че поддържа евтиния юан, за да осигурява на износителите си конкурентно предимство в световната търговия.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg