Търговският излишък на Китай с нова рекордна стойност през октомври

430
Търговският излишък на Китай с нова рекордна стойност през октомври

Търговският излишък на Китай се е повишил през октомври до нова рекордна стойност, достигайки 27.05 млрд. долара, което се очаква да повиши натиска върху правителството и то да продължи с валутната либерализация.

На годишна база излишъкът на страната е нараснал с 13.5%. Резултатът обаче, макар и рекорден, се оказа под средните очаквания на анализаторите за излишък в размер на 30.8 млрд. долара.

Износът на Китай се е повишил с 22.3% през изминалия месец на годишна база, до 107.7 млрд. долара, докато вносът е нараснал с 25.5%, което бе и най-голямото му повишение от три месеца насам, до ниво от 80.7 млрд. долара.

До голяма степен повишението на вноса се е предопределило от високата цена на петрола, който е повишил обемът му в абсолютна стойност.

През изминалата седмица цената на петрола се повиши над 98 долара за барел за пръв път в историята си, като от началото на годината ценната суровина е поскъпнала с 57%.

Доларът продължава да проявява слабост спрямо останалите основни валути, като миналата седмица се понижи до нов исторически минимум спрямо еврото.

Китайската национална валута, която до голяма степен е все още обвързана с нивото на долара, прави китайските стоки относително по-евтини и предпочитани на международните пазари.

През изминалата седмица юанът регистрира повишение спрямо долара от 0.6%, като от края на пълната му обвързаност спрямо щатската през юли 2005 година е поскъпнал едва с 11.6%, въпреки засиления политически натиск от страна на основните търговски партньори на Китай и особено от страна на САЩ.

Според администрацията на президента Буш, нереално ниското ниво на юана спрямо долара дава на четвъртата по големина световна икономика "неконкурентни предимства" в международната търговия.

Дори и след спада от средата на октомври китайският широк индекс - CSI 300 се е повишил със 140% от началото на годината, сочат статистически данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg