Търговският излишък на Китай с първото си от година насам понижение

404
Търговският излишък на Китай с първото си от година насам понижение

Търговският излишък на Китай се е понижил за пръв път от година насам през изминалия месец февруари, в резултат на предприетите административни действия от правителството на страната - след значителния политически натиск, оказван за това.

Излишъкът се е понижил с 64% през втория месец на годината, в сравнение със същия на миналата година, сочат данните, като е достигнал ниво от 8.56 млрд. долара.

Резултатът бе под половината от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха излишъкът да възлезе на 8.56 млрд. долара през месеца.

Износът на страната се е повишил с едва 6.5% или най-малкото му нарастване от шест години насам.

Анализатори коментират, че зад намаляването на търговския излишък стоят по-слабото международно търсене на китайски стоки, както и развихрилите се в страната снежни бури, довели до нарушаване на икономическата активност.

Вносът в страната се е повишил с 35.1%, което бе най-голямото му повишение от три години насам, в резултат на нарасналите цени на суровините и енергийните ресурси.

За сравнение, през януари износът регистрира повишение от 26.6%, а вносът нарасна с 27.6%, сочи още статистиката.

За първите два месеца на годината излишъкът се е понижил с 29% до ниво от 28 млрд. долара, в сравнение с година по-рано.

Междувременно ускоряване на темпа на повишение на цените се наблюдава в най-бързоразвиващата се основна световна икономика. През февруари производствените цени са регистрирали повишение от 6.6%, което бе и най-голямото им месечно повишение от три години насам.

Очакванията на специалистите са инфлацията в страната да се е повишила до 7.9% през изминалия месец или най-високото й ниво от 11 години насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg