Търговският излишък на Китай се повишава през април

700
Търговският излишък на Китай се повишава през април

Търговският излишък на Китай е нараснал с 63% през април до близо 17 млрд. долара, посочиха изнесени правителствени данни днес.

За изминалия месец излишъкът е възлязъл на 16.88 млрд. долара, което е значително под реализирания през февруари търговски излишък в размер на 23.7 млрд. долара, или втората му най-висока в историята стойност.

Износът през април на най-бързоразвиващата се основна световна икономика се е повишил с 26.8% на годишна база, докато вносът е нараснал с 21.3%.

През първите четири месеца търговският излишък на Китай се е повишил с 88%, до 63.3 млрд. долара.

За цялата изминала година търговският излишък на страната възлезе на 177.5 млрд. долара, като според прогнози през следващата година той може да се повиши дори над 250 млрд. долара.

Растящият търговски излишък на страната я поставя под политически натиск от основните й търговски партньори за по-широко отваряне на китайския пазар за международните компании, както и за по-нататъшна валутна либерализация.

Ръстът на износа и инвестициите са в основата и на ускорения темп на нарастване на китайската икономика, регистрирала през първото тримесечие повишение от 11.1% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg