Търговският излишък на Китай се повишава с 85.5% на годишна база през юни

620
Търговският излишък на Китай се повишава с 85.5% на годишна база през юни

Търговският излишък на Китай се е повишил до нов месечен рекорд през юни, посочиха изнесени днес официални данни. За изминалия месец показателят се е повишил с 85.5% на годишна база, до 26.9 млрд. долара.

Повишението на търговския излишък на страната става реалност въпреки връщането на китайски стоки от САЩ, поради съображения за сигурност.

За първите шест месеца на годината търговският излишък на най-бързо развиващата се основна световна икономика е възлязъл на 112.5 млрд. долара, преминавайки границата от 100 млрд. долара за шестмесечие за пръв път в историята си.

Износът през юни се е повишил с 21.7%, до ниво от 179.6 млрд. долара, докато вносът е нараснал с 14.2%, до 76.4 млрд. долара, посочиха изнесените данни.

Забавянето на темпа на нарастване на вноса в страната се предопределя от предприетите правителствени усилия за ограничаване на инвестициите в страната и "охлаждане" на нагорещената китайска икономика.

Данните за търговския излишък на Китай се очаква да доведат до по-нататъшен политически натиск от страна на основните търговски партньори на страната.

От администрацията на президента Буш настояват, че поддържането на китайската валута на изкуствено ниски нива спрямо долара и останалите основни валути, дава на китайските компании неконкурентни предимства на международните пазари.

През изминалата година САЩ отчете търговски дефицит с Китай в размер на рекордните 232.5 млрд. долара, като очакванията са през настоящата година отново да бъде достигната рекордна стойност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg