Тайван и неговата дигитална демокрация

640
Тайван и неговата дигитална демокрация

© Одри Танг. снимка: Pixabay

През 2012 г. правителството в Тайван излезе със странно предложение. "Вместо да си губим времето и да бистрим политиката, по-добре да се захванем за работа и да направим нещата както трябва".

В отговор на този призив четирима програмисти със силно развито чувство за обществена отговорност създават нещо съвсем различно, пише The Economist.

"Гражданските хакери" успяват да изработят система, която позволява на всеки жител на Тайван да направи "одит" на държавния бюджет. Платформата осигурява онлайн достъп до официалните статистически данни, като ги обяснява на достъпен език в интерактивна среда.

Гражданите могат да поставят рейтинги и да коментират под всяко едно перо от бюджета. С това се поставя началото на проекта gØv, или "нулево правителство"*, който впоследствие се превръща в една от най-активните общности за граждански инициативи в света.

От тогава насам Тайван поставя онлайн комуникацията в ядрото на своето управление. Целта е технологиите да се доближават до гражданите и да бъдат активно промотирани, вместо да се разчита на това, че те сами ще започнат да ги използват.

Основната идея на този подход е, че избирателите трябва да имат реална възможност да определят и да изработват политическите платформи. Едва тогава демокрацията ще може да работи по правилния начин.

В своята история Тайван невинаги се е радвал на толкова широки граждански свободи. Военната диктатура е премахната през 1987 г. - след почти 40-годишно управление. Чак през 1996 г. се провеждат и първите президентски избори. По това време развитието на интернет е все още в зората си.

Тайван е разположен на остров с дължина от 400 километра - разстояние, което се изминава за два часа с високоскоростния влак. Компактната територия се оказва огромно предимство за изграждането на качествена мрежа за онлайн услуги.

Широколентовият достъп до интернет се разглежда като основно човешко право в страната, където 87% от всички хора над 12-годишна възраст са свързани със Световната мрежа. За 23-милионното население на Тайван интернет дискусиите са дори по-популярни и естествени, отколкото самия процес на гласуването.

"В днешно време по-възрастното поколение, което е свикнало с авторитарния режим, и по-младото, което е израснало в условията на пълна политическа свобода, съществуват съвместно и понякога идеите им се сблъскват. Това, което ги обединява, е принципът, че проблемите трябва да се решават с участието на максимално широк кръг от хора", разказва пред The Economist дигиталният министър на Тайван Одри Танг.

Тя е един от създателите на проекта gØv, а освен това е известна и с факта, че е първият трансджендър министър в света. 

6 начина, по които изкуственият интелект ще повлияе на бизнеса виВсяка седмица, всевъзможни материали подготвят читателите за апокалипсиса, който ще настъпи в резултат на развитието на изкуствения интелект. Навярно обаче е по-добре да се съсредоточим върху предимствата, които вървят ръка за ръка с тази нова технология.

Тайванската програма за включване на повече участници в онлайн управлението се нарича Join. Освен че търси мнението на гражданите по въпроси, свързани с бюджета, тя дава възможност на всеки да организира собствена онлайн петиция.

Когато тя събере 5000 подписа, отговорното министерство или институция трябва да отговори публично какво възнамерява да направи по конкретната тема. 

По думите на Танг във всяко държавно ведомство има назначен служител, който отговаря за комуникацията в дигиталните платформи. Когато постъпи дадено предложение, се организира работна група, в която участват представители на изпълнителната власт, както и на гражданските организации.

В резултат на тези дискусии се изработват и съответните политики, като в създаването им участват и гражданите, и управляващите.

"До този момент сме организирали над 40 такива обсъждания по различни теми - от оптимизацията на данъчните декларации, през разпределянето на лекарствата в по-отдалечените райони до опазването на биоразнообразието в националните паркове", казва още дигиталният министър на страната Одри Танг.

Тя обаче е категорична, че всички тези иновации, които насърчават гражданската активност, не биха били възможни, без да са изградени стабилни механизми за регулация, поддръжка и отчетност.

За да може една такава система да функционира, тя трябва да е интегрирана със съществуващата правна рамка. Само по този начин социалните иновации могат да генерират промени в регулаторния режим.

През 2017 г. Тайван създава експериментална платформа, в която предприемачите могат да изпробват различни бизнес модели и продукти, които за определен период от време да не са обект на никакви юридически ограничения. По този начин всички предимства и недостатъци могат да бъдат оценени обективно и едва след това да бъдат изработени и необходимите законови актове.

По този начин работят няколко проекта за финансови технологии и за развитие на автономни автомобили, пише още The Economist.

Другият ключов проект в рамките на инициативата gØv е платформата vTaiwan. За разлика от Join, която се поддържа от правителството, vTaiwan се управлява от гражданите и се поддържа от независими експерти.

Тя дава възможност за организирането на публични коментари по различни горещи теми, а "модерирането" се извършва от система, която използва изкуствен интелект. Един от успешните дебати е за легалния статут на платформата за споделено пътуване Uber на територията на Тайван. С помощта на vTaiwan се стига до изработването на т. нар. "План за диверсифициране на таксиметровите услуги".

"Освен че премахва много от бариерите, които пречат за правилното "използване" на демокрацията, този подход осигурява и по-добра среда на взаимно разбиране. Когато обществото вижда ползите от сътрудничеството с държавата, гражданското участие автоматично нараства", казва Одри Танг.

Тайванският дигитален министър заявява, че целта на инициативата да излезе извън границите на Тайван. Той и останалите участници в проекта gØv провеждат среща с други граждански организации в Ню Йорк, Токио, Мадрид, Торонто и Хонконг.

"Хората често ме питат за бъдещето на демокрацията. Лично за мен то е базирано върху "културата на изслушването". Тайван разполага с добра интернет свързаност и не е обременен със сложните системи за репрезентативна демокрация от миналото. Това ни дава шанс да експериментираме с нови варианти на политическо управление", казва Одри Танг.

Тя цитира и думите на тайванския президент Цай Инг Уен при встъпването й в длъжност: "Преди демокрацията беше сблъсък на противоположни ценности и идеи. Днес нейната мисия е да осигури възможност за диалог и съдействие между много идеи и ценностни системи".

* от англ. - government zero  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...