Тайван - първата азиатска държава, която узакони гей браковете

463
Тайван - първата азиатска държава, която узакони гей браковете

© Pixabay

Тайван стана първата азиатска държава, която легализира еднополовите бракове. Парламентът на страната прие закон, с който изпълни разпоредбите на Конституционния съд, издадени през 2017 г., пише The Economist.

В мотивите на съда, публикувани преди две години, се посочва, че забраната за сключване на гей бракове нарушава конституционното право за равно третиране.

Институцията даде на парламента двугодишен срок да приеме необходимите промени, с които тази дискриминация да бъде премахната. Крайният срок изтичаше на 24 май и беше спазен от законодателния орган, който легализира еднополовите бракове на 17 май.

Не всички в Тайван обаче бяха убедени, че срокът и разпоредбите на Конституционния съд ще бъдат спазени. За да засилят натиска върху управляващите, хиляди протестиращи активисти и представители на различни ЛГБТ организации се събраха около сградата на парламента в края на миналата седмица.

Тайван от години се счита за една от "крепостите" на гей общността в Азия. Гей парадът в столицата Тайпе всяка година привлича десетки хиляди посетители, много от които идват от други държави.

За сравнение, в Афганистан, например, сексът между мъже се наказва със смърт. Бруней също въведе ефективно смъртно наказание за еднополова любов, което се изпълнява чрез пребиване с камъни (макар че султанът на страната бе категоричен, че няма да допусне реално изпълнение на подобни присъди).

В Китай гей браковете също са забранени, а хомосексуалистите често са третирани като хора с психични отклонения.

Въпреки забавянето в изпълнението на разпоредбите на Конституционния съд, президентът на Тайван Цай Инуън посочи новия закон като пример за функциониращата демокрация в страната.

"Днес е ден на гордост за Тайван. Ние доказахме пред света, че защитаваме ценностите на добрината и на толерантността", заяви тя.

Цай Инуън обяви своята подкрепа за узаконяването на еднополовите бракове още преди да поеме президентския пост през 2016 г. Тогава един от лозунгите ѝ гласеше, че "пред лицето на любовта всички са равни".

Но впоследствие тя се сблъска със силна политическа съпротива срещу гей браковете, включително и от страна на християнското малцинство в страната.

Историята на първата гей сватба в британското кралско семействоПреди две години лорд Айвар създаде доста раздразнение, когато призна, че се е борил със сексуалността си през по-голямата част от своя 16-годишен брак

Управляващите бяха принудени да преминат в отбранителна позиция след приемането на непопулярната пенсионна реформа и загубата на местните избори през 2018 г. Цай Инуън отлагаше узаконяването на еднополовите бракове и заради общественото мнение.

Референдумите, проведени в някои общини по време на местния вот, показаха, че избирателите не са особено ентусиазирани от уреждането на юридическия статус на гей двойките.

В крайна сметка обаче, президентът използва мнозинството на Демократичната прогресивна партия в парламента, за да наложи промените, препоръчани от Конституционния съд. Но дори и новото законодателство не третира еднополовите двойки абсолютно равностойно.

Те няма да имат право да осиновяват деца, с които нямат роднинска връзка. Освен това тайванците няма да могат да сключват гей бракове с чужденци, освен ако те не са граждани на държави, които също са легализирали еднополовото съжителство.

Освен това новият закон съдържа и една доста неясна клауза, в която се посочва, че еднополовите бракове няма да обвързват юридически роднините на съпрузите. Това може да създаде проблеми на хората, които искат да приемат фамилията на своя партньор, а също и да доведе до проблеми в съдопроизводството, в случаите, когато един от двамата трябва да свидетелства срещу роднините на своя съпруг или съпруга.

Консервативните политически среди в Тайван обаче са разгневени заради приемането на новия закон. Те се позовават на референдума, в който мнозинството от тайванците заявиха желанието си бракът да бъде изрично дефиниран в гражданското право като "съюз между мъж и жена".

Игнорирането на разпоредбите на Конституционния съд обаче щеше да доведе до сериозни политически и юридически проблеми, пише още The Economist. Ако крайният срок за приемането на закона не беше спазен, гей двойките щяха автоматично да получат правото да регистрират браковете си пред местните власти. По данни на тайванското министерство на вътрешните работи над 250 двойки вече са заявили подобно желание.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg