Тайванският Taiex - единствен повишаващ се основен индекс за първото тримесечие

622
Тайванският Taiex - единствен повишаващ се основен индекс за първото тримесечие

Тайванският претеглен индекс е бил единственият сред най-големите 20 такива, отбелязал повишение през първото тримесечие на годината, в резултат на очакванията, че новоизбраният президент на страната ще изпълни предизборната си платформа за по-близки отношения с Китай, сочи изследване на Bloomberg.

Повишението на индекса Taiex Index в размер на 7.6% в доларово изражение за първите три месеца е станало реалност на фона на спада на водещите световни индекси като японския Topix, британския FTSE 100, щатския S&P 500 и др.

В същото време индексът, следящ световните пазари - MSCI World Index, е отбелязал най-голямото си понижение от 2002 г. насам.

Новият президент на Тайван бе избран на 22 март, което допринесе тайванският индекс да изпревари по ръст най-повишаващия се в света през първите два месеца на годината - бразилския Bovespa.

Не така добре обаче стартира тайванският индекс новото тримесечие, като загубите му за деня възлязоха на значителните 1.8%.

За тримесечието индексът в Тайван, следящ туристическия сектор, се е повишил със значителните 54% - на фона на очакванията за приток на китайски туристи към страната, което обеща и новият й президент.

Сред 20-те най-големи световни индекси аржентинският Merval Index е бил най-слабо понижаващия се такъв от Северна и Южна Америка със загуба от 2.2% за тримесечието януари - март. Щатският S&P 500 е загубил 9.9% от стойността си, докато, в крайна сметка, на загуба завърши тримесечието и бразилският такъв с понижение от 4.6%.

Индексът на развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index, е със съотношение цена-печалба от 15.

Тайванският индекс се отличава с доста приемливо съотношение цена-печалба, при която се търгуват компаниите в него. Така например средното такова на 256-те технологични компании, включени в него, е при едва 13 спрямо вчерашната цена на затваряне.

За сравнение, същото на компаниите от сектора, включени в широкия S&P 500, възлиза на 19.6.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg