Тази година летовниците ще бъдат повече, но ще харчат по-малко

1182
Тази година летовниците ще бъдат повече, но ще харчат по-малко

© Pixabay.com

Летните отпуски започват и хората - както в Европа, така и в САЩ, са решили да се възползват от тях. Според изследване, осъществено от двете страни на Атлантическия океан от института Ipsos, в партньорство с Europ Assistance, лято 2017 г. обещава да е оживено, съобщава френският вестник Les Echos.

Допитването отчита броя на европейците и американците, които смятат да заминат в отпуска, както и предпочитаните от тях дестинации и видове престой.

Така 63% от европейците планират да заминат на ваканция спрямо 54% през 2016 г., което е увеличение с 9 пункта. Най-много са хората, планиращи да почиват на море, в Австрия (66%), следвани от жителите на Франция и Великобритания с 65%.

Това донякъде е успокояващо за туристическия бранш след сложната 2016 г., въпреки че бюджетите на летовниците остават затегнати.

Растеж във всички социо-професионални категории

Допитването показва леко възвръщане на равновесието между хората, които използват ваканцията си най-много и най-малко. Въпреки че социалните и икономическите неравенства се запазват, повишаването на броя на планиращите лятна отпуска засяга всички социо-професионални категории.
В Европа 77% от държавните служители ще излязат в отпуска това лято (повишение с пет пункта за една година), както и 73% от служителите (повишение с 12%). 63% от работниците също планират лятна отпуска (скок с 13 пункта), както и 51% от пенсионерите (+
6 пункта) и 48% от безработните (+12%).

Намалено времетраене и бюджет на отпуската

Макар че като цяло повече европейци избират да използват лятната си отпуска, те предпочитат да съкратят престоя си. Това лято средната продължителност на ваканцията ще бъде общо 1.9 седмици спрямо 2.4 седмици миналото лято.

Кратките престои се увеличават (от няколко дни до една седмица), докато отпуските от 15 и повече дни намаляват с 3 до 5%. Една трета от летовниците ще излязат във ваканция за една седмица, една трета са избрали да почиват две седмици, а 9% ще спрат да работят за един месец.Намаляването на продължителността на престоя е придружено и с ограничаване на бюджета. Според изследването европейците ще похарчат средно 1989 евро за ваканцията си, или спад с 12% за една година.

Бюджетът е основният критерии за европейците при избора им на дестинация за лятото (55% от анкетираните), следван от риска от тероризъм и климата.

Нови начини за подслон

Въпеки че престоят в хотел остава предпочитаният подслон (47% от европейците и 57% от американците), наемането на жилища от частни лица изкушава все повече хора (45% от европейците спрямо 34% преди една година). Това се доказва и от успеха на платформи, като
Airbnb.

Макар че летовниците предпочитат кратки престои, мнозинството от тях не искат да заминават твърде далеч. Това лято голяма част от европейците смятат за пътуват в собствената си страна.

А летовниците, които все пак ще пресекат границата, по традиция избират дестинации в Южна Европа, като Испания, Италия и Франция.

Топ 5 на най-красивите български плажове Дължината на черноморското крайбрежие на България е 354 км. То започва от нос Сиврибурун при границата с Румъния и завършва при устието на река Резовска при границата с Турция

Само 41% от американците избират местен туризъм, въпреки размерите и богатството на пейзажи в САЩ. Летовниците, които заминават за чужбина, избират предимно Канада, Мексико и Италия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg