Технологията, която промени парите, навърши 11 години

993
Технологията, която промени парите, навърши 11 години

© Pixabay

През тази седмица най-популярната криптовалута биткойн има рожден ден.

Точно преди 11 години (на 31 октомври 2008 г.) за първи път са публикувани параметрите на виртуалната валута, която само за едно десетилетие успя да промени технологиите, финансите и начина, по който взаимодействаме с парите.

Подобно на останалите технологии, парите също са преживели редица подобрения през вековете. Те са еволюирали от размяна на миди и метални монети до дигитални приложения, банкови карти и прочее, като в наши дни парите обединяват икономиката по цял свят.


Въпреки всичко това, финансовата система изобщо не е съвършена, тъй като на прага на 2020 г. все още има хора по света, които нямат достъп до банкови услуги.

Някои дори нямат достъп до валути със стабилна стойност, като на този фон международните трансакции все още могат да отнемат дни за финализиране.  

Биткойнът е последния пробив в хилядолетната технология, наречена пари.

Въпреки че от създаването му са минали едва 11 години, иновацията вече промени начина, по който светът мисли за пари.

По случай годишнината онлайн борсата за криптовалути Coinbase разглежда в блога си няколко количествени показатели, които демонстрират приноса и потенциала на биткойн.

Малко са тези технологии, които са грабнали обществения интерес и въображение толкова бързо, колкото биктойн, който стори това за едва 11 години.

Електронната поща е изобретена през 1972 г., но е отнело години, докато стане нещо масово. Така например, имейлът минава границата от 10 млн. потребители едва през 1997 г Телевизията е изобретена през 1927 г., но към края на 1940-те години едва 2% от американските домакинства са разполагали с телевизионен приемник.

От друга страна, биткойнът се ражда през 2008 г., като първата трансакция чрез него става година по-късно. През 2019 г. само в САЩ вече 27 млн. души използват криптовалутата, или 9% от населението на САЩ.

Първата биткойн трансакция става на 12 януари 2009 г., когато Сатоши Накамото - анонимния създател на технологията, изпраща 10 биткойна на програмистта Хал Фини. От тогава пазарът се насити с разнообразни криптовалути, като блокчейн разплащанията вече са част от плановете на едни от най-големите корпорации по света.

Ако погледнем данните на Google Trends, става ясно, че почти всяка година нова държава се нарежда на върха по брой търсения в търсачката на компанията на думи, свързани с биткойн. През 2009 г. най-висок интерес към новата криптовалута, поне в търсачката на Google, е имало в Австрия, през 2010 г. титлата отива в Казахстан, Естония поема щафетата през 2011 г., през 2012 г. идва ред на Финландия, Гана оглавява подреждането през 2015 г., Нигерия през следващата 2016 г., а през 2017 г. най-сериозен интерес към биткойн има в Южна Африка.

Над 55 хил. компютри са свързани в мрежата на биткойн. Те са фундаментът на цялата платежна система, тъй като на техните системи се извършват уникалните записи в блокчейн архива на мрежата, което представява реално валидация на трансакциите.

Въпреки че биткойнът може да оперира и при няколко машини в мрежата, колкото повече са те, толкова по-високо ниво на децентрализация се създава, което се свързва с по-високото ниво на сигурност. Всеки с компютър и достъп до интернет може да стартира софтуера на биткойн, като по този начин се свърже в мрежата.

При все че биткойнът стартира като peer-to-peer система за електронни пари, реално технологията се превърна в много повече от това – в наши дни представлява популярен инвестиционен актив и място за съхранение на стойност, сходно на инвестиционното злато. Това е особено вярно твърдение, когато говорим за страни, чиито национлани валути са екстремно волатилни поради ред причини.

Според проучване на Coinbase, в партньорство с Qriously, реализирано сред 4 415 души, биткойнът ще донесе по-добра доходност за 10-годишен период от инвестицията в ETF, индексни фондове или акции.

От 2013 г. досега биткойнът записва по-добри резултати от най-популярните борсови индекси, включително акциите на технологичните компании и S&P 500. През тази година той постигна ръст от 132%. За сравнение, Nasdaq 100 генерира ръст от 17%, S&P 500 добави 12%, FTSE Europe 100 нарасна с 11%, а FTSE ASEAN 40 отчете спад от 3%.

Ако сте купили биткойн на стойност 10 долара на 21 октомври 2015 г. и сте добавяли по още толкова всеки месец през следващите четири години, то вашата обща инвестиция от 480 долара би струвала 3 337 долара днес – доходност от 595%.

Във Венецуела, Аржентина и Хонконг - три региона с висока икономическа волатилност през тази година, peer-to-peer борсата за биткойн LocalBitcoins.com се радва на ръст в цените и изтъргуваните обеми.

Икономиките на Аржентина и Венецуела бяха пометени от хиперинфлация, корупция и капиталов контрол. Хонконг, който постоянно се нарежда на първо място в индекса за икономическа свобода, понастоящем е затиснат под масови протести.

От 2013 г. изтъргуваните обеми биткойн в аржентинско песо, хонконгски долар и венецуелски боливар минаха границата от 600 млн. долара.

Биткойнът оригинално е създаден като електронни пари, които могат да бъдат използвани в ежедневните трансакции, подобно на кредитна или дебитна карта, но това не е основната причина за растежа му.

Така или иначе, милиони хора по света вече се разплащат в биткойни, хиляди търговски обекти приемат подобни плащания, а новите технологии правят дори още по-бързо и евтино използването на най-масовата криптовалута в света.

Качеството на биткойн да прехвърля стойност през граници без почивен ден и по всяко време на денонощието е нещо безпрецедентно в цялата история на парите.

Всеки ден стойност, възлизаща на милиарди долари, се прехвърля през блокчейн системата на биткойн. На 7 декември 2017 г. цели 48.7 млрд. долара са били трансферирани в рамките на системата, което е и най-високият дневен обем в историята на криптовалутата. През тази година пиковият момент идва на 18 юни, когато биткойн за над 21 млрд. долара минава през системата.

Най-популярният начин да се манипулира системата на биткойн е, ако злонамерен участник успее да контролира над 50% от компютрите, свързани в мрежата на криптовалутата. Това би позволило на нападателя да дублира или цензурира трансакции.

В действителност обаче, рекордно количество мощност поддържа цялата система, което превръща биткойна както в най-голямата изчислителна мрежа, създавана някога, така и в най-сигурния блокчейн.

Това означава, че за да се създаде контрол над 51% от мрежата, ще е необходим хардуер на стойност над 4 млрд. долара. Ако към това добавим и цената за инсталация и поддръжка, то сумата би набъбнала допълнително, което прави овладаването на системата доста трудно, освен ако някой от най-богатите хора в света, или конкретно правителство, не иска да направи това целенасочено – нещо, което едва ли би останало незабелязано с оглед това, че системата е прозрачна и отворена.

ЕС готви регулация на криптовалутитеФинансовият комисар на Европейския съюз заяви, че ако бъде преизбранна позицията, ще предложи нова регулация на криптовалутите, включитело на Libra – виртуалната валута на Facebook


В сравнение със стандартната финансова система, таксите при трансакции в биткокойн са по-ниски, а времето за финализиране на плащането – минимално.

Изпращането на пари в чужбина чрез големите щатски банки струва около 45 долара и може да отнеме дни, като може да се осъществи само в работното време на банките. От друга страна, трансакцията с биткойн обикновено струва 0.75 долара, може да се реализира по всяко време на денонощието и отнема около 1 час.

Съществуващо ограничение на системата е броят на трансакциите, които мрежата може да обработи на секунда, като понастоящем лимитът достига до около седем броя.

Кодът на биткойн контролира колко нови единици могат да бъдат създавани, като максималният им брой е ограничен.

Днес - навръх 11-ата годишнина на биткойна, над 18 милиона биткойна вече са изкопани, като максимумът от 21 млн. броя се очаква да бъде достигнат през 2140 г.

Това прави биткойнът защитен от инфлация, тъй като няма как да бъде пусната „печатницата” и пазарът да бъде наводнен с нови биткойни в обращение, подобно на методите, които прилагат някои централни банки по света.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
16:11 | 1 November 2019
Браво,след като и маймуните в Африка разбраха,че човечеството се сдоби с Биткоин и нещата на Земята могат да се подобрят значително,то и вие решихте да напишете нещо позитивно за най-голямото до момента човешко откритие за борба срещу банковите мошеници.И колкото и да се опитвате да "криете" статиите си за криптомаркета,то това не означава,че той не съществува и че мнооого хора правят големи "профити" ,както се нарича и вашия сайт.Купихте ли си Биткоини?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg