Температурите в света са най-високи в последните 2000 години

2639
Температурите в света са най-високи в последните 2000 години

© Pixabay.com

Земята е по-топла, отколкото е била в последните 2000 години, показва ново изследване, което включва температурите от 692 различни „природни термометъра“ на всеки континент или океан в света, пише Independent.

В най-подробното изследване как се е променил климатът в последните 2000 години учените изследвали различни източници на историческа информация, включително стволове на дървета, ледове, утайки от езера и морета, корали, находища с полезни изкопаеми и писмени сведения.

Откритието потвърждава известната графика „хокеен стик“, която изобразява вълниста, но все пак права линия, последвана от рязко покачване, която започва около 1900 г. Единственото правдоподобно обяснение на тази рязка промяна са емисиите на фосилните горива, които повишиха равнището на въглероден диоксид в атмосферата от 280 частици на милион през 19-и век, на повече от 400 днес.

Затоплянето беше предсказано от шведския учен, носител на Нобелова награда, Сванте Арениус през 1895 г. Екипът от близо 100 учени разказва в списание Scientific Data как е създал база данни от 692 проби от 648 различни места от „всички региони в света и големите океански басейни“.

Някои от тези природни термометри покривали целия период от 2000 години със средна дължина от 760 години. Оригиналната графика с хокейния стик, който обхваща 1000 години, беше посрещната ласкаво, когато беше публикувана в списание Nature преди 20 години. Но тя също беше подложена на критики от скептиците по отношение на климатичните промени.

В публикация в блога си във връзка с новото изследване един от изследователите, проф. Джулиън Емил-Гий, изтъква, че графиката с хокейния стик до голяма степен е вярна. „Като учен, трябва да отидете там, където ви водят доказателствата. Хокейният стик е жив и е добре. Сега има толкова много данни, които подкрепят това наблюдение, че то ще предизвика революция в начина, по който разбираме палеоклиматологията. Така че позволете ми да направя тази прогноза: хокейният стик няма да умре“.

Емил-Гий от университета в Южна Калифорния, казва, че всички досегашни аргументи за затоплянето са достигнали своя край. „В следващите години и десетилетия научната общност ще открие много повече подробности за климата в последните 2000 години, взаимодействията между температура и суша, техният регионален и местен израз, физическите им причини, въздействието им върху човешките цивилизации и много други научни въпроси“, казва Емил-Гий.

„Настоящият ритъм на затопляне и много вероятно температурните равнища са изключителни за последните 2000 години, може би дори за по-дълъг период. Хокейният стик е жив. Хората, които не вярват в глобалното затопляне, трябва да намерят друго извинение, зад което да се скрият“.

В САЩ е толкова горещо, че самолетите не могат да летятОчаква се температурите във Финикс да достигнат 49 градуса по Целзий

Учените казват, че политиците, които отричат глобалното затопляне, допускат същата грешка като хората, които категорично отричаха Армагедон. Бъдещето е несигурно, а компютърните модели, базирани на законите на физиката, предсказват затопляне от 1.5 градуса по Целзий до цели 5 градуса по Целзий, ако нивата на въглероден диоксид се удвоят спрямо нивата от прединдустриалната ера от 280 частици на един милион.

Страните, подписали Парижкото споразумение за климатичните промени, се ангажираха да ограничат глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий и дори до 1.5 градуса по Целзий, ако е възможно. До момента се смята, че температурите са се увеличили с 1 градус по Целзий заради човешката дейност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...