Тежка зима за средната класа в Европа

793
Тежка зима за средната класа в Европа

Зимата се очертава като "особено трудна" не само за бедните в Европа, но и за средната класа, ударена с пълна сила от икономическата криза и от безработицата, съобщи Червеният кръст в свой доклад, цитиран от АФП.

Молбите за финансова помощ до представителствата на Червения кръст не спират да се увеличават в Европа и в Централна Азия заради кризата, "най-вече от групи от населението, които обикновено не искат помощ", обяснява Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец (FICR) в комюнике.

Освен това "над две трети от представителствата на Червения кръст в ЕС вече включват храна в програмите си", което до момента не са правили, уточнява още FICR, подчертавайки трудностите, пред които е изправена средната класа.

Според доклада, който анализира влиянието на икономическата криза в около 40 страни в Европа и в Централна Азия, въпреки признаците на съживяване, положението не се очаква скоро да се подобри.

Червеният кръст счита още, че предприетите от правителствата мерки за смекчаване на последиците от най-тежката криза от края на Втората световна война насам, не са достатъчни.

"Около 52 правителства от региона деблокираха над 5 трлн. долара, за да се справят с финансовата криза. Впрочем, няма никакъв признак за подобен ангажимент, целящ увеличаване на инвестициите в социалната област в подкрепа на уязвимите хора", се казва в доклада.

Положението е особено проблематично в Източна Европа, където населението не разполага с достатъчно спестявания, за да смекчи шока от кризата, отбелязва Червеният кръст.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg