Тези държави ще спечелят най-много от търговската война САЩ-Китай

1481
Тези държави ще спечелят най-много от търговската война САЩ-Китай

© Pixabay

Двама се карат – трети печели. Икономистите на британската банка Barclays прогнозират, че търговската война между САЩ и Китай ще облагодетелства най-много двете водещи европейски икономики – Германия и Франция.

Щатският министър на търговията Уилбър Рос посочи в началото на тази седмица, че президентът Доналд Тръмп с удоволствие ще наложи мита за внос на китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, ако двете най-големи икономики в света не постигнат търговско споразумение. 

На фона на това, Кристиян Келър, ръководител Икономически проучвания в Barclays, прогнозира в анализ, че търговските търкания и войната на мита и други бариери отваря голяма възможност за Франция и Германия да спечелят допълнителен пазарен дял за своя износ, предава CNBC.


„Сравнението на структурата на вноса на Китай сред основните й търговски партньори показва, че Франция, Германия и Великобритания са най-близки до САЩ от гледна точка на относителната секторна декомпозиция на техния износ за Китай”, се казва в анализа на Келър.

„Следователно очакваме тези страни да спечелят най-много, ако Китай избере да пазарува от другаде", добавя анализаторът.

От Barclays разглеждат сценарий, в който търговската война навлиза в пълна фаза, като САЩ налагат 25% мита за внос на буквално всички китайски стоки, а от своя страна Китай отвръща на удара, съкращавайки двустранния търговски обмен с около 30%.

Банката очаква това да доведе до загуба на 0.1% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, на база това, че търговията между САЩ и Китай оформя 1.6% от добавената стойност на еврозоната, която представлява разликата между разходите за внос и цената на износа във всеки един етап на общия процес.

Всичко това обаче може да бъде компенсирано с нови търговски канали.

От секторна гледна точка, Китай внася от САЩ предимно транспортно оборудване, електроника и химически продукти.

„Ако приемем, че пазарните лидери във всеки сектор ще се облагодетелстват най-много от спад в размер на 30% в износа на САЩ, то изчисляваме, че еврозоната може да увеличи износа си към Китай с 0.1% от БВП, конкретно в автомобилния сектор и донякъде в химическата промишленост”, посочват от банката.

Търговията между ЕС и Китай в цифриПрез миналата година България е изнесла стоки за Китай на стойност 748 млн. евро

Тъй като основната част от експозицията на еврозоната е фокусира върху китайския износ на компютри, електроника и електрическо оборудване и щатският износ на транспортно оборудване, излагането на региона на търговската война и желанието да се приспособят към китайските експортни отклонения, може да доведе до „важни политически последици, особено в светлината на колебливите търговски преговори между САЩ и ЕС ”, прогнозира Келър.

От Barclays предвиждат, че негативното настроение около търговските преговори може да има значителни последици върху икономиката на Европа, което може да провокира еврозоната към изпадане в индустриална рецесия, базирана на намаляващо производство и спад в глобалното бизнес доверие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg