Тези държави ще спечелят най-много от търговската война САЩ-Китай

1073
Тези държави ще спечелят най-много от търговската война САЩ-Китай

© Pixabay

Двама се карат – трети печели. Икономистите на британската банка Barclays прогнозират, че търговската война между САЩ и Китай ще облагодетелства най-много двете водещи европейски икономики – Германия и Франция.

Щатският министър на търговията Уилбър Рос посочи в началото на тази седмица, че президентът Доналд Тръмп с удоволствие ще наложи мита за внос на китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, ако двете най-големи икономики в света не постигнат търговско споразумение. 

На фона на това, Кристиян Келър, ръководител Икономически проучвания в Barclays, прогнозира в анализ, че търговските търкания и войната на мита и други бариери отваря голяма възможност за Франция и Германия да спечелят допълнителен пазарен дял за своя износ, предава CNBC.

„Сравнението на структурата на вноса на Китай сред основните й търговски партньори показва, че Франция, Германия и Великобритания са най-близки до САЩ от гледна точка на относителната секторна декомпозиция на техния износ за Китай”, се казва в анализа на Келър.

„Следователно очакваме тези страни да спечелят най-много, ако Китай избере да пазарува от другаде", добавя анализаторът.

От Barclays разглеждат сценарий, в който търговската война навлиза в пълна фаза, като САЩ налагат 25% мита за внос на буквално всички китайски стоки, а от своя страна Китай отвръща на удара, съкращавайки двустранния търговски обмен с около 30%.

Банката очаква това да доведе до загуба на 0.1% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, на база това, че търговията между САЩ и Китай оформя 1.6% от добавената стойност на еврозоната, която представлява разликата между разходите за внос и цената на износа във всеки един етап на общия процес.

Всичко това обаче може да бъде компенсирано с нови търговски канали.

От секторна гледна точка, Китай внася от САЩ предимно транспортно оборудване, електроника и химически продукти.

„Ако приемем, че пазарните лидери във всеки сектор ще се облагодетелстват най-много от спад в размер на 30% в износа на САЩ, то изчисляваме, че еврозоната може да увеличи износа си към Китай с 0.1% от БВП, конкретно в автомобилния сектор и донякъде в химическата промишленост”, посочват от банката.

Търговията между ЕС и Китай в цифриПрез миналата година България е изнесла стоки за Китай на стойност 748 млн. евро

Тъй като основната част от експозицията на еврозоната е фокусира върху китайския износ на компютри, електроника и електрическо оборудване и щатският износ на транспортно оборудване, излагането на региона на търговската война и желанието да се приспособят към китайските експортни отклонения, може да доведе до „важни политически последици, особено в светлината на колебливите търговски преговори между САЩ и ЕС ”, прогнозира Келър.

От Barclays предвиждат, че негативното настроение около търговските преговори може да има значителни последици върху икономиката на Европа, което може да провокира еврозоната към изпадане в индустриална рецесия, базирана на намаляващо производство и спад в глобалното бизнес доверие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...