Тиха пандемия: Затоплянето стимулира инвазия на смъртоносни супербактерии

562
Тиха пандемия: Затоплянето стимулира инвазия на смъртоносни супербактерии

© Getty Images

Има много опасения, че затоплянето на света затруднява спирането на разпространението на устойчиви на лекарства супербактерии – нещо, вече признато за една от основните заплахи за общественото здраве, пред които е изправено човечеството днес, пише в свой анализ CNBC.

Антимикробната резистентност (АМР), която Световната здравна организация нарича "тихата пандемия", е често пренебрегвана и нарастваща глобална криза. Особено като се има предвид, че здравната агенция на ООН е обявила АМР за една от 10-те най-големи глобални заплахи за човешкото здраве и изчислява, че около 1,3 милиона души умират всяка година пряко заради резистентни патогени.

Според СЗО тази цифра е напът да се увеличи драстично, ако не се предприемат спешни действия, което ще доведе до по-високи разходи за общественото здраве, икономиката и обществото, както и до бедност за все повече хора, особено в страните с ниски доходи.


Как пандемиите промениха света?Колкото и парадоксално да звучи, епидемиите и пандемиите са неотменна част от възхода на цивилизацията и технологичния напредък


Антимикробните средства, които включват животоспасяващи антибиотици и антивирусни препарати, са лекарства, използвани за предотвратяване и лечение на инфекции при хора и животни. Известно е обаче, че тяхната прекомерна и неправилна употреба е основният двигател на явлението АМР.

То възниква, когато микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и паразити развият способността да оцеляват или дори да се развиват въпреки наличието на лекарства, предназначени да ги унищожат.

Още по-лошото е, че изследванията показват, че изменението на климата изостря кризата с антимикробната резистентност по няколко начина.

"Изменението на климата е от съществено значение поради това, което се случва с нашата планета, а проблемът е, че колкото повече се повишават температурите, толкова повече инфекциозни болести могат да се предават. Това включва и бактериите с повишена резистентност към микроорганизми", казва Тина Джоши, доцент по молекулярна микробиология в британския University of Plymouth. "АМР бактериите са известни като тихата пандемия. Причината, поради която се наричат "тиха", е, че никой не знае за нея - и е наистина тъжно, че никой не се интересува".

Неработеща система за диагностика

Земята се нагрява по-бързо от предвиденотоЗа това алармира ученият, който предупреди за проблемите с климата още през 80-те години на 20-ти век


Публикуван по-рано тази година доклад на Програмата на ООН за околната среда, озаглавен Bracing for Superbugs, илюстрира ролята на климатичната криза и други фактори на околната среда за развитието, разпространението и предаването на АМР.

Сред тях са по-високите температури, които се свързват със скоростта на разпространение на резистентни към антибиотици гени между микроорганизмите, появата на АМР поради продължаващите смущения от екстремни метеорологични явления и повишеното замърсяване, създаващо благоприятни условия за развитие на резистентност на микробите.

По-рано този месец учените заявяват, че необичайната серия от световни температурни рекорди означава, че 2023 г. "почти сигурно" ще бъде най-топлата година, регистрирана някога. Екстремните горещини се подхранват от климатичната криза, която прави екстремните метеорологични условия по-чести и по-интензивни.

Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести, околна среда и здравеопазване в СЗО за Европа, определя антимикробната резистентност като "изключително належащо глобално здравно предизвикателство".

Грозното лице на климатичните промени: Невиждани потопи заливат светаНай-катастрофалното наводнение, при което загинаха над 11 000 души, а хиляди изчезнаха, удари Либия


"Това е огромно бреме за здравето и струва само на държавите членки на ЕС някъде около 1,5 милиарда евро годишно под формата на разходи за здравеопазване, но също така и под формата на загуба на производителност. Така че това е феноменално предизвикателство", казва Бътлър и изразява надежда, че предстоящата конференция за климата COP28 в Обединените арабски емирства може да предостави платформа, която да мотивира политиците да признаят категорично връзката между климатичната криза и АМР. ОАЕ ще бъдат домакини на годишната среща на върха на ООН по въпросите на климата от 30 ноември до 12 декември.

"Проблемът е, че, разбира се, антибиотиците или антимикробните средства, не са толкова привлекателни за индустрията, за да се разработват. Те са скъпи, те са високорискови - и през последните 20 години не видяхме антимикробни лекарства, разработени с достатъчно уникални характеристики, за да се избегне резистентността. Чуваме хората да говорят за тази "тиха пандемия", но тя не трябва да бъде тиха. Трябва да вдигаме повече шум около нея", казва Бътлър. "Смятахме, че пандемията от COVID-19 ще бъде аларма за събуждане, но все още не виждаме достатъчно внимание към АМР."

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg