Тихата война на Латинска Америка в името на кафето

1455
Тихата война на Латинска Америка в името на кафето

© wcoffeeresearch/Instagram

През 2018 г. опустошителна епидемия едва не уби колумбийската кафеена индустрия на стойност 2.6 млрд. долара. 

Десетилетие по-късно страната се готви за най-голямата си реколта в историята.

Колумбия успя да се справи с тежката ситуация благодарение на значителна намеса от страна на правителството, изследвания на заразата, която унищожава посевите и засаждането на такива сортове кафе, които са резистентни на болестта. 

Битката обаче не е свършила, а навярно тепърва предстои, предава CNN. 

Така наречената ръжда по кафето, или la roya, както я наричат в Латинска Америка, е перманентен проблем, засилващ своето вредно влияние заради климатичните промени.

Това е основната причина за повишението в цените на кафето по света, като същевременно високите цени не успяват да компенсират положението на хората, заети в тази индустрия, даже напротив – все повече производители на кафе изпадат в позиция едвам да свързват двата края.

Когато оранжевите спори се появят по растенията, листата започват да вехнат, като в крайна сметка растението спира да дава плодове. Заразата има потенциала напълно да унищожи добива на кафе в цяла Южна Америка, особено когато ситуацията с климатичните промени не става по-розова.

За първи път проблемът достигна епидемични размери в Централна Америка през 2012 г., като в резултат на това традиционни производители на кафе, като Гватемала, не успяват да се възстановят до ден-днешен.

Хондурас, който е третият най-голям производител на кафе в света, успя да се справи с проблема, поне засега. Според експерти, страната е постигнала успех, защото местните власти са следвали модела на Колумбия.

И двете страни имат свои собствени централни органи по кафето. Други държави в региона обаче нямат подобни структури, като Ел Салвадор например, която е оставила в голяма степен производителите сами да се оправят.

За разлика от Колумбия и Хондурас, органите, отговорни за кафеената индустрия в Ел Салвадор, не разполагат с добра огранизация и функционират неефективно, което води до там, че страната все още не може да се съвземе от вредите, причинявани от ръждата по кафето.

Колумбийската национална кафеена федерация (FNC) през 2008 г. бе в готовност да отпусне на производителите семена от нови сортове, които са устойчиви на оранжевите спори, така че старите насаждения да бъдат заменени с новите растения.

През последните няколко години 45% от 940 хил. хектара насаждения в Колумбия бяха заменени с растения, устойчиви на заразата, сочат данните на Foreign Agricultural Service.

FNC също така осигури и техническа подкрепа на производителите. Експертите, наричани „жълти ризи” поради цвета на унифирмите им, посещават лично фермерите, за да окажат подкрепа и да дадат съвети как правилно да се прилагат методите за отглеждане на здрави растения.

В партньорство с държавните банки в страната, FNC предлага и финансова подкрепа на производителите под формата на заеми, предназначени за подобряване на земеделската техника.

Тези заеми със срок за погасяване от 7 години са създадени за подкрепа на фермите, докато новите насаждения започнат да дават плодове.

„На кафеенето дърво му трябват три години, за да узрее, което означава, че фермерите ще изпуснат приходи за три години”, обяснява Хана Нойшвандер, директор Комуникации към World Coffee Research.

Поради целия този план, производството на кафе в Колумбия успя да постигне ръст от 8.5 млн. чувала през 2008 г. до 14.5 млн. чувала през тази година (един чувал е с тегло 60 кг).

Подобно на Колумбия, Хондурас успя да се справи със ситуацията през последните години благодарение на своята кафеена организация IHCAFE, която, подобно на колумбийските си събратя, осигурява техническа подкрепа и заеми за произовидителите.

Благодарение на звеното става ясно, че сортът Lempira, който е широко разпространен в Хондурас, е податлив на ръжда. В резултат на тези изводи, IHCAFE успява да създаде алтернативни сортове.

Поради това, че кафеената индустрия на Хондурас е сравнително млада и фермите са малки, подмяната на растенията е по-евтина и лесна, посочва Ян фон Енден, управляващ директор в Hanns R. Neumann Stiftung - фондация, която осигурява инструменти и програми в подкрепа на местните производители.

Могат ли десет цента да разрешат големия проблем с кафето в светаПроизводителите получават нисък процент от приходите от производството на кафе

Но дори и при наличието на звена, като FNC и IHCAFE, ръждата по кафето продължава да е голям проблем.

Ръждата продължава да мутира и да се появява под най-различни форми там, където преди се е смятало, че няма почва за нея. Дори добре подготвеният Хондурас не може да избегне тази реалност.

„Ситуацията прилича на надпреварата във въоръжението”, казва Хана Нойшвандер.

Така например, преди се смяташе, че ръждата може да се избегне там, където климатът е малко по-студен. Но сега температурите се повишават и условията за масово разпространение на заразата са налице.

„Не знаем дали разистентността ще продължи дълго време. Ръждата еволюира, така че трябва постоянно да поддържаме нови сортове”, добавя фон Енден.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg