Топ мениджърите предпочитат БРИК

590
Топ мениджърите предпочитат БРИК

64% от топ мениджърите от 70 страни по света смятат, че страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) предлагат по-добри възможности за кариера в бизнеса, сочат данните от глобално проучване на “Korn/Ferry International“, цитирано от “Ведомости“.

Проучването е проведено сред 2800 висши ръководители от петте континента през юли-август тази година. За сравнение - 22% са посочили САЩ като най-привлекателни от гледна точка на напредък в кариерата и едва 9% - страните от Западна Европа и Япония.

При това 83% от анкетираните смятат, че назначение в чужбина по принцип ще ускори развитието на кариерата им. Всеки десети анкетиран (10%) не би разглеждал предложение за работа в чужбина, независимо от икономическата ситуация.

Всеки пети (22%) е заявил, че би приел предложение за работа в чужбина в период на икономически спад. 63% са признали, че биха се съгласили да заемат примамливо вакантно място в чужбина независимо от икономическата ситуация и 5% не са съгласни да работят далеч от дома в период на икономически спад. При това всеки трети топ мениджър (34%) е признал, че е готов да замине да работи за 1-3 години, а всеки четвърти - за 3-5 и повече години.

За 62% от анкетираните съществена пречка за работа в чужбина биха били “семейни обстоятелства“, за 13% - проблеми с езика, 8% - трудности, свързани със завръщане в родината, 5% - проблеми с осигуряването на безопасност в чужбина, 5% - разходи по преместването, а за 4% - жизнения стандарт в страната, където се предлага примамливото назначение.

“Бурният ръст на развиващите се икономики може да предложи печеливши кариерни възможности във времената на големи промени. Резултатите от нашето проучване нагледно показват, че за успешно развитие на кариерата от днешните лидери се изисква да мислят глобално, а също така - разбиране на разнообразието от международни пазари, икономически системи и култури“, заяви генералният директор на “Korn/Ferry International“ Гери Бернисън.

Растящите пазари, за разлика от старите икономически системи, предлагат мащабни и сложни проекти, при които западните мениджъри могат напълно да проявят своите навици, опит и способности, коментира резултатите от допитването Игор Шехтерман, управляващ съдружник в компанията “RosExpert“.

Той добави, че икономическият спад превръща развиващите се пазари в много по-привлекателни от гледна точка на размера на възнаграждението. Не са редки случаите, когато местна компания е готова да плаща на чуждестранен топ-мениджър компенсационен пакет, многократно превишаващ сумата на заплатата му за същата длъжност в неговата родина.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg