Топенето на ледовете в Арктика е бомба със закъснител

1197
Топенето на ледовете в Арктика е бомба със закъснител

Ускореното топене на ледовете в Арктика ще усили ефекта от климатичното затопляне и последствията от него ще са далеч по-обезпокоителни, защото са недооценени в сегашните климатични модели, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

С бързото покачване на температурите в Арктика вечните ледове там започват да се топят.  Те обхващат около 19 милиона кв. км площ, пише БТА. В ледовете в Арктика е складирано огромно количество въглероден диоксид заради натрупалите се с хилядолетията в тях останки от растения и животни. С топенето на ледовете част от това количество въглероден диоксид се изхвърля в атмосферата.

В арктическите ледове са складирани около 1700 милиарда тона въглероден диоксид. Това е около 4 пъти по-голямо количество в сравнение с емисиите въглероден диоксид, дължащи се на човешка дейност в индустриалната епоха, и два пъти по-голямо количество в сравнение с въглеродния диоксид в атмосферата днес, заявиха американските биолози Едуард Шур и Бенджамин Абът.

Според двамата учени и други около 40 международни експерти тези данни са над три пъти по-големи в сравнение с предишните, използвани в климатичните модели.

Причините за тези разлики са прости - количеството въглероден диоксид обикновено се измерва на 1 метър под повърхността. Редуването на замразяване и размразяване през хилядолетията и преместването на седименти обаче са предизвикали "разбъркване", допринесло за това въглеродният диоксид да бъде складиран на по-голяма дълбочина, поясниха експертите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg