Силно бръмчене идва от кухнята на луксозния италиански ресторант Villa Somis на хълбовете край Торино. Може би е кафе-машина или резачка за прошуто. Но когато шеф Антонио Киоди Латини излиза, той държи две чаши светлозелен „растителен екстракт“, пише Guardian.

56-годишният Киоди Латини беше известен допреди три години в местните среди със сложните си красиви ястия, като паста с морски дарове и ядливи цветя или идеални резени говеждо месо, нарязани на цилиндри. Сегашното меню в новия му ресторант Chiodi Latini New Food не е по-малко впечатляващо, но в него липсват всякакви животински продукти.

Латини открил новия ресторант на горния етаж на елегантна вила това лято, след като самият той станал вегетарианец преди три години по здравословни причини. „Но хората искат да опитат нови неща и да хапват вкусна храна вечерта, която ги кара да се чувстват добре с тялото и душата си“.

Торино е известен с колите, футбола, зимните олимпийски игри, а сега и вегетарианството, след като новият кмет Киара Апендино обяви планове да превърне града в първия италиански „вегетариански град“ по-рано тази година. Традиционните месари обявиха ужаса си от предложенията, които включват въвеждането на един ден без месо в седмицата и обучаването на учениците за екологията и здравето на животните.

„В момента в Торино има над 30 ресторанта и магазина, които предлагат веганска и вегетарианска храна, което, предвид размерите на града, е възможно най-големият брой в Италия“, казва Стефания Джануци, заместник-кмет и автор на инициативата.

„Торино винаги е бил много развит в това отношение“, казва Клаудио Виано, който открил първия вегетариански ресторант в града Mezzaluna с партньора си Даниеле преди 20 години. „Торино и може би Милано сега са най-добрите места в Италия за веганска храна“, казва той.

Готвачите в града са сътворили креативни адаптации на класически италиански ястия. Лазанята с гъби и чесън в студентското кафене Il Gusto di Carmilla се предлага без традиционния бял сос. Дори джелатото без мляко, заменено с оризово мляко, в магазина за сладоледи Mondello е изненадващо вкусно.

Джануци не желае да влиза в конфликт с производителите на месо в града и със земеделските асоциации, които през май организираха барбекю като протест срещу намаляващите продажби и всяването на страх заради вредите за здравето от месото. Тя изтъква ползите за околната среда от вегетарианството, като се позовава на указанията на ООН в Парижкото споразумение за климата, които препоръчват намаляване на консумацията на месо.

А дали ресторантите в Торино предлагат вегетарианска пица? Да, донякъде. Всяка вечер млади хора се събират да пийнат и хапнат в един от най-новите вегански ресторанти на площад „Виторио Венето“, Coox. Тук се предлага вегетарианска пица, приготвена в тиган с „вегмоцарела“ и наденица без месо.

Веганското сирене не е особено вкусно никъде по света, но самата пица има особен, топящ се в устата вкус, който може да се открие само в Италия. Вегетарианците в Торино не само имат подкрепата на кмета, те също така разполагат с италианско ноу-хау. И тази комбинация е достатъчна за успеха на противоречивия проект за превръщането му във „вегетариански град“.