Това е най-голямата тапа за петролните танкери в света

2830
Това е най-голямата тапа за петролните танкери в света

© Pixabay

Ормузкият проток е изключително важен портал към световната петролна индустрия, като над една пета от глобалните доставки минават през тесния морски канал, използван от страните от Персийския залив, като Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Този стратегически важен воден път свързва производителите на суров петрол от Близкия изток с ключови пазари по цял свят.

През 2018 г. през протока са минавали средно по 21 млн. барела на ден, според щатската Администрация за енергийна информация. Това се равнява на около 21% от световното потребление на петролни течности, което го прави най-важната петролна тапа в света.


От Администрацията за енергийна информация определят такива места като тесен канал, който е част от широко използвани световни морски маршрути, които са от съществена важност за енергийната сигурност.

По тази причина неспособността на петрола да преминава през такава тапа, дори и временно, може да доведе до значителни забавяния в доставките и по-високи разходи за транспорт, което, от своя страна, води до по-високи цени на енергийните продукти по света.

Повечето такива тапи могат да бъдат заобиколени, като се използват други транспортни канали, но някои, като Ормузкия проток, нямат практична алтернатива.

Превозените количества през тесния канал през 2018 г. са съставлявали около една трета от световното предлагане на транспортирания по вода петрол. Над една трета от втечнения природен газ също е преминал през този канал през миналата година.

Напрежението между САЩ и Иран

Персийският залив беше разтърсен от период на повишена несигурност в последните месеци, което заплашва транспорта на петрол през протока. На фона на засилващото се напрежение между САЩ и Иран, от май насам имаше нападения срещу шест петролни танкера и американски шпионски дрон в или близо до Ормузкия проток.

Нападенията приближиха двете страни до конфликт миналия месец. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени в последната минута въздушните удари, които трябваше да бъдат отмъщение за това , че Иран свали американски дрон над залива.

Това пък се случи, след като преди това два петролни танкера бяха атакувани в намиращия се наблизо Омански залив.

От Вашингтон също така обвиниха Иран за нападенията над четири петролни танкера в същия район на 12 май. От Техеран отхвърлиха обвиненията.

През последните 12 месеца администрацията на Тръмп наложи нови санкции на Иран, като част от трайно усилие за задушаването на икономиката на страната заради ядрената й програма. Част от финансовите ограничения са насочени конкретно към петролния износ на Иран, който отдавна е считан за за икономическата жизнена сила на ислямската република, пише CNBC.

В отговор Техеран обяви по-рано този месец, че ще започне да обогатява още повече уран, с което наруши международното споразумение.

Иран също така заплаши да осуети доставките на петрол през Ормузкия проток.

Ако напрежението продължи да ескалира, нарушаването на доставките през пролива, който е само 39 км широк в най-тясната си точка, може да има значителни последствия за Индия, Китай и десетките други страни, които внасят петрол в големи количества от Близкия изток.

Снимка: Google Maps

Кои са страните, зависещи от петрола, транспортиран през пролива?

Според щатската Администрация за енергийна информация 76% от суровия петрол и кондензати, които са минали през протока през 2018 г., са отишли за азиатските пазари.

Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур са били най-големите дестинации за суров петрол, минаващ през Ормузкия проток в посока Азия, като те съставляват 65% от всичкия петрол и кондензати, минали оттам през миналата година, пак по данни на щатската Администрация за енергийна информация.

Междувременно бумът в шистовите сондажи в САЩ доведе до скок на производството на петрол и природен газ в страната и намали значително зависимостта на най-голямата икономика в света от вноса на петрол от страните от Персийския залив.

Как Доналд Тръмп пренасочва петролните танкери по света?Производителите на суровината от Западна Африка и Латинска Америка изпращат все по-големи количества суров петрол към Китай. Износът на САЩ за Китай пък намалява - за сметка на нейните съседи

Вносът на петрол на САЩ от Близкия изток е бил средно по-малко от 1.05 млн. барела на ден през март. За сравнение, пикът е бил близо 3.08 млн. барела на ден през април 2003 г.

За същия период производството на петрол на САЩ нараства от 5.73 млн. барела на ден, до близо 12 млн. барела на ден.

Скокът в петролното и газовото производство на САЩ също така промени динамиката на световния петролен пазар, който обикновено се ръководеше по ОПЕК, в която членуват страни, като Саудитска Арабия, Иран и Венецуела.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg