Това е най-редкият паспорт в света, притежават го само 500 души

51139
Това е най-редкият паспорт в света, притежават го само 500 души

© Pixabay.com

Известно е, че някои паспорти са по-силни от други. Вземете за пример германския паспорт, смятан за най-силния глобален инструмент за влизане от една държава в друга в света.

Сайтът Travel + Leisure съобщи преди време, че притежателите на германски паспорти могат да посетят 177 страни в света, без да се нуждаят от виза.

Макар че възможността да посещавате много страни е страхотна, може би още по-страхотно е да сте притежател на най-ексклузивния паспорт в света – този на суверенния Малтийски орден.

Според Independent католическият орден, чийто суверенитет е признат от папа Паскалий II през 1113 г., издава най-редкия паспорт в света. По данни на Ордена в момента в света има само 500 такива паспорти.

Според суверенния Малтийски орден дипломатическите паспорти се предоставят само на членовете на Суверенния съвет (правителството), на ръководители и членове на дипломатически мисии, както и на техните половинки и непълнолетни деца. С някои изключения, тези паспорти се предоставят и на високопоставени фигури, отговарящи за специални мисии в Малтийския орден.

Паспортите са валидни само четири години и са стриктно обвързани с времетраенето на определено назначение, одобрено от Ордена. Суверенният Малтийски орден поддържа дипломатически отношения със 106 страни, което означава, че всички те приемат дипломатическите паспорти като валидна форма на идентификация.

Паспортите дори включват биометрични данни и отговарят на стандартите на Международната организация за гражданска авиация.

Ето причината да има само четири цвята паспорти по светаКак една страна определя цвета

В момента суверенният Малтийски орден е активен в 120 страни, където помага в грижите за нуждаещи се хора чрез медицинската, социалната и хуманитарната си дейност.

Орденът е особено въвлечен в подпомагането на хора, живеещи в страни с въоръжени конфликти и природни бедствия. Освен това той има статут на постоянен наблюдател в ООН.

Освен това Орденът е неутрален, безпристрастен и аполитичен, както отбелязва самият той на сайта си. В момента Орденът се състои от над 13 500 рицари, дами и капелани наред с 80 000 постоянни доброволци и 25 000 служители.

Така че получаването на един от 500 заветни паспорта е още по-голяма рядкост сред тези привилегировани хора.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дядо Вертолет
# 0
22:07 | 11 July 2017
Как можахте да преведете, че орденът бил "въвлечен". Ами вземете се занимавайте с нещо друго като един положителен синоним не можахте да измислите. Има и речници за целта.....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...