Това са най-нещастните икономики в света

5168
Това са най-нещастните икономики в света

© Pixabay

Покачването на цените е по-голяма опасност за глобалната икономика през тази година, отколкото безработицата, пише агенция Blomberg позовавайки се на своя измерител за икономическото благосъстояние на отделните страни Misery Index (Индекс на нещастието). Индексът се изчислява на база прогнозните данни за инфлацията и безработицата в 66 страни по света.  

Венецуела заема първото място в тази класация за четвърта поредна година, като „най-нещастна икономика“ в света, с резултат, който надвишава над три пъти предходната й оценка от 2017 година.

От другата страна на монетата е Тайланд, чиято икономика се води за „най-малко нещастна икономика“ в света за втора поредна година. Една от причините за това е, че Тайланд изчислява безработицата по свои собствен и уникален начин, което се отразява на общите данни. На второ място в подреждането е поставен Сингапур.

Перспективите пред Мексико се покачват значително през тази година, поради факта, че страната овладява инфлацията, докато северната ни съседка Румъния се свлича надолу в подреждането поради противоположната причина.

Най-нещастни икономики през 2017 и тяхното подреждане през настоящата 2018 година; източник: Bloomberg

Bloomberg Misery Index разчита на старата концепция, че ниската инфлация и безработица илюстрират като цяло колко добре се чувстват гражданите в условията на икономиката, в която живеят. Понякога обаче, ниската инфлация може да се разминава с редица реалности. Например перманентно ниските цени, могат да бъдат сигнал за слабо търсене, а ниската безработица да означава, че работниците много трудно могат да сменят работните си места с такива с по-високо заплащане.

Като цяло прогнозите за световната икономика през настоящата година са по-скоро светли.

Според икономистите, глобалната икономика ще нарасне с 3.7% на годишна база през 2018 година, изравнявайки миналогодишния темп на растеж, който беше най-добър от 2011 година насам.

Топ 10 на нациите с най-влиятелни паспорти в светаГермания е на върха за пета поредна година с безвизов достъп или достъп до виза при пристигане в 177 държави

Добрите новини обаче не важат за всички. Изпадналата в икономическа и политическа криза Венецуела вехне под натиска на чудовищна хиперинфлация. Поради липсата на доверие към официалните данни публикувани то властите в страната, икономическите използват алтернативни канали, като черния пазар за чужда валута, цените на храните и прочее, за да изчислят колко ще бъде инфлацията във Венецуела през тази година. Засега отговорът е 1 864%, според анкета на Bloomberg сред икономисти. Международният валутен фонд обаче е на друго мнение – организацията предвижда цели 13 000% инфлация през 2018 година, спрямо 2 400% през миналата 2017 година.

Румъния също се движи в грешната посока. Икономистите предвиждат 3.3% инфлация през 2018 година, след като през миналата година цените нарастваха с по-бавни темпове. Това сваля Румъния с 16 места надолу в подреждането до 34-та позиция.

Най-малко нещастните икономики през 2017 и тяхното подреждане през настоящата 2018 г.; източник: Bloomberg

От друга страна, Мексико прави най-забележимия прогрес, скачайки с 16 позиции нагоре. Централната банка на страната предвижда 4.1% инфлация през тази година, спрямо 6% през предходната 2017 година. Безработицата в Мексико върви на ниво от 3.4%.

Колко широка е ножицата между бедни и богати?Да си поговорим сериозно за разликата между бедни и богати

Други основни изводи:

-Малайзия падна до 52-ро място от 43-та позиция за „най-нещастна икономика“ поради овладяване на инфлацията.

-Аржентина се подрежда като третата на нещастна икономика в света

-Южна Корея и Норвегия влезнаха в топ 10 на най-малко нещастните икономики.

-Саудитска Арабия попадна в топ 10 на най-нещастните икономики

-Азиатските икономики не попадат в топ 10 на най-нещастните икономики през тази година, за сметка на тези  от Европа, Латинска Америка и Африка.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас