Той няма компютър като дете, а сега е шеф на Google

9965
Той няма компютър като дете, а сега е шеф на Google

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай е израснал в град Ченай, Индия. По това време наличието на телефон било лукс, какво остава за компютър и интернет.

Именно детството без технологии му помогнало да оцени тяхната мощ на по-късен етап в живота си.

Семейството на Пичай чакало пет години, преди да получи телефон. Когато това се случило, всички съседи идвали у тях, за да използват устройството. 

„Превърна се в обществено нещо. Хората идваха, за да говорят с децата си”, казва Пичай в интервю за CNN.


“А на мен това ми показа на какво са способни технологиите”, добавя той.

Пичай така и нямал собствен компютър, докато не се преместил в САЩ, където постъпил в Stanford University със стипендия. Останалото е история.

Той се дипломирал като магистър инженер, а по-късно взел MBA степен от Wharton School към University of Pennsylvania.

Пичай работил за Applied Materials и McKinsey, преди да започне в Google през 2004 г. Там той заемал множество позиции, включително в надзора на браузъра Chrome, ръководител Продукти и шеф на операционната система Android. Пичай става изпълнителен директор на компанията през 2015 г.

Запитан дали вярва, че концепцията за „американската мечта” е все още валидна в наши дни, Пичай отвръща, че САЩ е „земя на възможности”.

„Продължавам да мисля, че я има и днес. Но смятам, че трябва да работим здраво, за да се уверим, че я има”, казва той.

Според него САЩ трябва да гарантира, че имигрантите имат път пред себе си, който води до успех. Пичай посочи пред Конгреса на САЩ, че страната се нуждае от висококвалифицирани имигранти.

„Ако погледнем технологичната индустрия... всички водещи компании, много от тях, са основани от имигранти. Нашето лидерство в технологията идва от способността ни да привличаме най-добрите компютърни учени, изследователи на изкуствен интелект. Мисля, че е важно да продължим да правим това”, казва той.

Да бъде изпълнителен директор на Google е възможност, която се случва веднъж в живота, казва Пичай. Въпреки това, той посочва, че не се е стремил към този пост, споделяйки, че е бил изненадан, когато основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са избрали именно него.

„Бях зает да изграждам продукти. Не очаквах докъде ще стигнат нещата”, казва той.

В ролята си като изпълнителен директор, Пичай налага някои сериозни промени, включително свързани с поверителността на данните на потребителите и политики, свръзани с пола и разнообразието на служителите в компанията. Пичай свидетелства и пред Когреса относно поверителността на личните данни, тъй като Google са изправени пред антимонополно разследване в САЩ.

Тъй като хората стават все по-притеснени за поверителността на личните си данни, Google търси начини за минимализиране на споделяните данни, така че потребителите да имат контрол над тяхната лична информация.

Например наскоро компанията въведе функция, която позволява на потребителите да изтриват автоматично историята на тяхното местоположение и активностите си в интернет.

„Не смятам, че потребителите имат добро усещане как тяхната информация бива използвана. В голяма степен поставихме тежестта върху потребителите”, казва той.

Пичай се изправи и пред други проблеми в компанията. През миналата година служителите на Google по света протестираха за това, че според тях, работодателят им си затваря очите за сексуален тормоз и дискриминация на работното място.

Това ли е новата златна кокошка на Google?Интернет гигантът Google се оглежда за нови предизвикателства и източници на приходи

Пичай вярва, че тези протести са направили Google по-добра компания.

„Служителите ни ясно проговориха в момент, в който компанията не беше права”, казва той. „Мисля, че е добре за нашата култура, че сме способни да признаем нещо публично, след което да работим здраво, за да подобрим ситуацията”, посочва Пичай.

Според него жените трябва да имат сериозна роля в компанията.

„Става дума за инвестиране в тях, в развитие на тяхната кариера и подкрепа на работния процес през цялото време”, казва той.

Около 33% от персонала на Google е от женски пол, а около ¼ от ръководните позиции са заети от жени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg