Този мъж изучава 35 г. мозъка на убийците. Ето какво откри

19477
Този мъж изучава 35 г. мозъка на убийците. Ето какво откри

Неврологът д-р Джим Фелън прекарва три десетилетия и половина в изучаване на поведението на убийците. Преподавателят в Калифорнийския университет разказа какво е открил за мозъка на убийците психопати.

Този вид убийци се различават от останалите, тъй като действат без мотив. Фелън се опитва да помогне да се предотврати превръщането на хора в психопати убийци чрез определянето на факторите, които ги правят такива, пише Independent.

Фелън съсредоточава изследването си не толкова върху физически фактори, колкото върху генетиката, епигенетиката (нещата, които се случват извън гените ни), увреждането на мозъка, както и върху фактори от околната среда. Той изследва 70 мозъка и открива, че тези фактори са общи за психопатите убийци.

1. Увреждане на мозъка

Всички психопати, които изследва Фелън, имат увреден орбитофронтален кортекс (над очите) и увредена вътрешна част на темпоралния кортекс. Освен това всички имат и други увреждания на мозъка в различни комбинации. Какъв вид убиец психопат ще създадат тези фактори се определя от момента, в който е настъпило увреждането на мозъка.

2. Обикновено мъже

Наличието на гена на високия риск от насилие - MAOA, също е често срещано при психопатите убийци. Този ген е свързан с пола и съществува в Х хромозомата. Той се предава от майките и Фелън смята, че именно това е причината повечето психопати да са момчета. Тяхната Х хромозома идва само от майка им, докато дъщерите има една от баща си и една от майка си.

3. Твърде много серотонин

Според Фелън хората, които притежават гена MAOA, имат прекомерно количество серотонин. Ефективността на този невротрансмитер, който обикновено успокоява мозъка, се неутрализира от свръхголемите му количества. Зародишът развива имунитет спрямо него. Поради това контролът на гнева и стреса е важен по-късно в живота.

4. Наблюдаването на насилие

„Решаващият фактор е излагането на крайно насилие в ранна възраст. Трите други фактора могат да съществуват, без да водят до убийство, но „спусъкът“ е наблюдението или замесването в травматизиращ инцидент.

Фелън обяснява, че за да се прояви този ген, потенциалният психопат трябва да стане свидетел или да бъде въвлечен в крайно насилие преди пубертета.

Според Фелън военните зони създават поколения от деца, изложени на насилие, и гените на насилието са съсредоточени в по-агресивни и склонни към насилие хора, които е по-вероятно да оцелеят и да се възпроизведат.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg