Този проблем струва 1 млн. долара на минута

4918
Този проблем струва 1 млн. долара на минута

© Pixabay

87 млн. пътници са минали през международното летище на Дубай през миналата година, което превръща съоръжението в едно от най-натоварените в света. Всяко прекъсване на работата на летището води до огромни проблеми и респективно - загуби. 

Спиране на дейността на съоръжението причинява загуби в размер на 1 млрд. долара всяка минута. Един от най-новите причинители на подобни катаклизми са дроновете.

Само през 2016 г. цели три пъти летището е спирало работа поради нахлуване на дронове във въздушното пространство над обекта, като единият път спирането е продължило цели 90 минути, предава CNN.

Решението на проблема, предизвикан от новите технологии, се крие отново там – в полето на новите технологии.

Дубайските авиационне власти са интегрирали системата Skytrax - услуга, която извършва мониторинг на регистрираните в страната дронове, с цел превенция на нежелани инциденти на международното летище. 

Системата работи, като към всеки регистриран дрон се добавя проследяващо устройство, тежащо 58 грама. Летището работи в партньорство с компанията Exponent Technology Services, като оттам се хвалят, че няма друг град по света, който да регулира дроновете по този начин.

Така движението на дроновете се следи 24 часа в денонощието и когато даден дрон наближи зона, като тази над летището в Дубай, системата праща предупреждение до авиодиспечерите и до собственика на летящата машина, алармирайки за нужда от промяна в курса.

В Дубай дроновете трябва да се намират на най-малкото 5 километра хоризонтално и 1 километър вертикално от зоната за комерсиални полети.

Къде доставка на храна е начин на живот?Да излезеш от офиса за обяд не е толкова проста задача, когато температурите навън достигат 50 градуса

По думите на Майк Ридолф, ръководител в авиационния контрол на летището, „сравнително рядко” се налага собственик на дрон да бъде алармиран, че евентуално може да наруши правилата.

Системата няма възможност да сваля сама дроновете от въздуха, но засега подходът се оказва доста добър, тъй като собствениците на дронове се съобразяват с предупрежденията. „Нямаме инциденти, откакто интегрирахме системата”, казва Рудолф. 

Регулацията на въздушното пространство за дронове ще стане още по-наложителна с оглед плановете за летящи таксита в Дубай, които трябва да се появяват през 2020 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg