Този робот може да почисти бъркотията в дома ви

1336
Този робот може да почисти бъркотията в дома ви

© MIT

Роботите определено имат бъдеще в домакинските задачи.

Нова вълна машини може да извръшва дейности като събиране на обувки, сортирането им по чифтове и прибирането им по шкафовете и всичко това докато вие доволно си подремвате.

Изследователи от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Massachusetts Institute of Technology (MIT) са разработили система, която дава на роботите по-добро разбиране относно разнообразни обекти, които са навсякъде около нас, а често и в гардеробите ни, пише CNN.


Сходни технологии могат да се използват за автоматизацията на работата по складовете или за помощ в домакинската работа.

„Искаме роботите да се учат сами как визуално да разберат какво е приложението на редица обекти и за какви задачи служат”, казва Пит Флорънс, съавтор на проучването.

Понастоящем роботите вече имат сериозно присъствие в складове и на поточни линии, но обикновено те не могат да се обучават и да импровизират. Те могат да взимат и да местят обекти, но за целта трябва да са във фиксирана конкретна позиция и локация.

Неща като пакетирането на стоки в кутии обикновено се вършат от хора без никакви проблеми. Но благодарение на технологията на MIT, служителите могат да се ползват от роботизирана ръка-асистент, особено ако тя знае как да хване чаша за дръжката или обувка за езика ѝ.

Системата учи за обектите с времето и в крайна сметка започва да ги посатвя по кутиите по определен начин. За да тренират роботите, изследователите използвали група от сходни обекти като обувки, шапки и чаши, поставени пред машината.

Роботизираната ръка размества обектите, изследва техните характеристики и учи какво е общото между тях. След анализиране на различни обувки, системата се научава къде се предполага, че трябва да стоят връзките.

Няколко примера за плашещите умения на роботитеОсвен впечатляващи, видеата на Boston Dynamics, в които различни роботи демонстрират своите умения, са до известна степен и плашещи

Тестовете засега са извършвани главно с мъжки обувки, собственост на учените в лабораторията. Ако пред робота бъде изсипана купчина обувки на висок ток, Флорънс вярва, че машината може да придобие добра визуална представа какво е висок ток.

Изследването на учените ще бъде представено на Conference on Robot Learning в Швейцария през октомври тази година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg