Третата най-голяма световна икономика се готви за нови трудности

1971
Третата най-голяма световна икономика се готви за нови трудности

Затварянето на последната действаща атомна електроцентрала (АЕЦ) в Япония и неуспехът на правителството да убеди бдителната общественост за подновяване на производството в десетките реактори изправя третата по големина в света икономика пред още едно лято на тежък недостиг на електроенергия, отбелязва Ройтерс.

Късно в събота Хокайдо електрик пауър ко. - Хепко (Hokkaido Electric Power Co. - Hepco) изключи третия енергоблок от АЕЦ "Томари" - последния от 50-те реактора в Япония, която за първи път от 1970 година остана без ядрена енергетика, посочва Ройтерс.

Японската икономика, оценявана на 5 трилиона долара, десетилетия наред разчиташе силно на ядрената енергетика. Нейните реактори покриваха близо 30 процента от нуждите от електричество, но миналогодишното катастрофално земетресение и последвалата ядрена криза предизвика враждебната реакция на гражданите срещу атомната енергия.

Министрите не успяха да спечелят на своя страна обществеността за повторно пускане на централите, които бяха спрени една по една за редовен технически преглед и не могат да подновят дейността си заради опасения за тяхната безопасност.

Японският в. "Асахи" съобщи, че обществените нагласи се колебаят между два източника на безпокойство - страх за безопасността на ядрената енергетика и съмнения дали Япония може да издържи без нея. "Обществеността не бива просто да критикува правителството, а да вземе собствено решение за енергийната политика, включваща бреме и отговорност, например като съдейства чрез пестене на енергия", написа вестникът в уводна статия.

Правителството се надява до средата на март да направи оценка на очаквания недостиг на енергия през това лято и тогава ще изготви план за пестене на енергия, който може да включва задължителни ограничения за потреблението на електроенергия, твърдят японски медии. Определянето на дългосрочна енергийна политика или ясна времева рамка за пускане на централите ще отнеме време, като се имат предвид силното обществено противопоставяне и разногласията в парламента, парализирали вземането на политически решения, смятат анализатори.

Политиците са обезпокоени за щетите върху зараждащото се икономическо възстановяване, тъй като недостигът на енергия се очаква да бъде по-тежък и разпространен, отколкото миналото лято, когато в много райони на Япония все още работеха ядрени реактори. Някои предупреждават за дългосрочни последици във връзка с растящата цена на електричеството, която, заедно с високия курс на йената, удря производството и би могла да принуди компаниите да изнесат дейността си в чужбина.

"В зависимост от времето енергийният сектор може да ограничи производството това лято", обяви Банк ъв Джапан (Bank of Japan). "Ние обаче трябва да имаме предвид не само тези краткосрочни ефекти, а и вероятността (енергийните дефицити) да накърнят средносрочните и дългосрочните очаквания за икономически растеж", отбеляза централната банка в полугодишния си доклад за икономиката, излязъл на 27 април.

Миналото лято Япония успя да се справи, без да спира тока, налагайки доброволни ограничения на използването на електроенергия след земетресението и вълната цунами, отнели живота на хиляди хора.

Фабриките работеха през нощта и през почивните дни в края на седмицата, за да се избегне претоварване на електроразпределителните мрежи.

Множество големи компании се готвят да предприемат подобни стъпки и това лято, но някои планират сами да произвеждат енергия, за да намалят разходите. Предишния път, в който Япония остана без ядрена енергия, бе през май 1970 година, когато единствените два реактора, действащи по това време, бяха спрени за поддръжка, обяви федерацията на японските енергийни компании, цитирана от Ройтерс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...