Тревоги и разочарования продължават да владеят Уолстрийт

1066
Тревоги и разочарования продължават да владеят Уолстрийт

Въпреки че част от компаниите, които обявиха счетоводните си резултати за първото тримесечие в четвъртък, намериха с какво да зарадват инвеститорите, разочароващи икономически данни задържаха бенчмарк показателите на негативна територия.

Броят на американците, подали молба за помощи за безработни през миналата седмица се оказа по-висок от очакваното – 386 хиляди, при средна прогноза на анализатори за 375 хиляди.

В същото време, вторичният пазар на жилища в САЩ продължи да се свива за втори пореден месец през март, а индексът на общата бизнес активност в региона на Филаделфия, изготвян от Федералния резерв, се срина от 12.5 пункта през март до 8.5 за април.

Новините от Европа не бяха по-окуражаващи, като на проведените аукциони и Франция, и Испания трябваше да се примирят с по-висока доходност по пласираните книжа. Отделно, икономистът Майкъл Саундърс от Citigroup Inc. предупреди, че Moody’s Investors Service вероятно ще преразгледа кредитния рейтинг на Франция Aaa и може да го понижи през есента.

Не случайно акциите на компаниите, чиято печалба е най-пряко зависима от икономическия климат, бяха и сред най-тежко пострадалите, като Morgan Stanley Cyclical падна с 0.6 на сто. Акциите на най-големия щатски производител на алуминий Alcoa поевтиняха с 1.9% до $9.76, а химичният гигант DuPont загуби 1.2% до $52.61, след като обяви, че продажбите за първото тримесечие се топят с 2%.

Най-слабо представилият се сектор за деня бяха технологиите, дръпнати надолу от срива от 6.6% до $62.57 на Qualcomm. Най-мащабният доставчик на чипове за мобилни телефони предупреди, че приходите и продажбите за третото фискално тримесечие ще са разочароващи.

EMC Corp. се сринаха с 3.6% до $28.10. Водещият световен производител на компютри за съхранение на данни заяви, че „ще посрещне или дори надмине” предходната си прогноза за печалбата на акция за цялата 2012 г. От компанията обаче предвидиха около $1.70 на акция, а анализаторите се надяваха на средно $1.75.

Apple Inc. загубиха още 3.4% от стойността на книжата си до $587.44, като от 9-ти април насам производителят на iPod и iPad се понижи със 7.7%, спускайки се надолу от историческия рекорд от $636.23.

Причина за продължаващия отлив на инвеститорски интерес са притесненията дали продажбите на технологичния гигант ще успят да задоволят очакванията. В четвъртък главният финансов директор на Verizon Communications Inc. обяви, че втората по големина телефонна компания в САЩ е активирала едва 3.2 млн. нови iPhone за първото тримесечие, или с 25% под предходния период.

След технологиите, промишлеността бе сред най-пострадалите сектори за деня. Stanley Black & Decker се сринаха със 7.1% до $72.91, след като печалбите им за първото тримесечие не успяха да посрещнат очакванията на Уолстрийт за първи път от 2008 г. насам.

Rockwell Collins Inc. орязаха прогнозите си за приходите за 2012 г. и поевтиняха с 4.8% до $55.85, а Danaher Corp. предвидиха, че печалбите за второто тримесечие ще се окажат под прогнозите на анализаторите и отстъпиха с 3.1% до $53.

Финансите като група се понижиха с 1.1% за деня, като Bank of America Corp. отстъпиха от постигнатото увеличение от 2.8 на сто, за да приключат сесията с 1.7% надолу до $8.77. Котировките бяха ударени, въпреки че вторият по големина заемодател в САЩ обяви, че печалбите за първото тримесечие се вдигат благодарение на повишеното качество на кредитния портфейл.

В четвъртък обаче не липсваха и приятни корпоративни изненади, макар че те не се оказаха достатъчни да разведрят мрачното настроение на Уолстрийт.

Morgan Stanley поскъпнаха с 2.3% до $18.07 след като банката се похвали с печалба от 71 цента на акция, доста над предвижданите от анализатори 44 цента.

Travelers Cos. бе най-силно представилата се позиция от Dow, с повишение от 3.8% до $61.70, след като печалбите надскочиха очакванията, а дивидентът бе повишен с 12%. Ebay скочиха с 13 на сто до най-високото си ниво от февруари 2006 г. - $40.62. Най-големият електронен битпазар в света зарадва инвеститорите с отчета си за първото тримесечие, благодарение на оживлението в бизнеса си за онлайн разплащания PayPal.

Microsoft публикуваха отчета си за фискалното си трето тримесечие след приключване на търговската сесия, но в извънборсовата търговия книжата напреднаха с 2.9% до $31.90. Създателят на Windows успя да надхвърли очакванията за печалбите си, благодарение на по-силните от предвижданото продажби на корпоративен софтуер.

Като цяло обаче денят премина в мрачно настроение. Standard & Poor’s 500 се понижи с 0.6% до 1 376.92, а Dow Jones Industrial Average загуби 68.65 пункта от стойността си, или 0.5%, до 12 964.10. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 23.89 пункта, или 0.79%, до 3 007.56. Около 7.4 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси в четвъртък, или с 9.7% под среднодневния обем на търговия за последните 30 дни.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Irene
# 0
02:06 | 18 June 2012
I like to party, not look articles up oninle. You made it happen.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg