Тревогите от Европа стягат юздите на пазара, индексите маршируват на място

869
Тревогите от Европа стягат юздите на пазара,
индексите маршируват на място

Основните щатски бенчмарк индекси не успяха да решат в коя посока да поемат в петък, разкъсвани между европейските си страхове и оптимизма за икономиката на САЩ.

Според анализатори, дори едно временно стабилизиране на ситуацията на Стария континент ще даде достатъчно основания на пазара да се изстреля нагоре, след като по всичко личи, че Америка не само не е застрашена от рецесия, но и възстановяването й може да се ускори.

В петък, индексът на Conference Board, следящ представянето на водещите икономически показатели, надскочи очакванията на Уол Стрийт, като нарасна с 0.9%. В същото време, анализатори повишават прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие, като JPMorgan Chase & Co. промениха очакванията си от 2.5 на 3%, Macroeconomic Advisers – от 2.9 на 3.2%, а Morgan Stanley – от 3 на 3.5%.

Отвъд океана, пазарът на дългови книжа леко се поуспокои, след като Европейската централна банка се намеси с покупка на италиански и испански облигации. Спекулациите, че ролята на Международния валутен фонд в спасяването на Стария континент ще бъде засилена, също позволиха на брокерите за момент да откъснат поглед от Европа и да се порадват на надеждите за САЩ.

На корпоративния фронт, Hewlett-Packard поведоха сините чипове нагоре, като акциите на компанията поскъпнаха с 2.6% до 27.99 долара. Технологичният гигант обяви, че ще даде място в борда на директорите си на активиста акционер Ралф Уитуорт, съосновател на Relational Investors LLC.
Дяловете от Boeing скочиха с 2.1% до 67.46 долара. Авиопроизводителят обяви, че е получил предварителна поръчка от Lion Air за покупката на 201 самолета от новия модел 737 MAX и 29 от Boeing 737-900.

Walt Disney също се наредиха сред фаворитите за деня, като книжата им се покатериха с 1.4% до 35.63 долара. Петролният властелин Chevron обаче падна с 2.2 на сто до 7.88 долара, а Microsoft отстъпиха с 0.9% до 25.30 долара.

H.J. Heinz успя да надскочи прогнозите на анализаторите с печалбата си за второто фискално тримесечие, но приходите бяха разочароващи и книжата на производителя на кетчуп паднаха с 3.3% до 51.07 долара.

Компанията за изчисления в облак, или клауд компютинг, Salesforce.com загуби 10 на сто от стойността на акциите си, след като се похвали с по-успешно от очакванията изминало тримесечие, но предупреди, че печалбите може да изтънеят в последните месеци на годината.

Печалбите на Marvell Technology също надхвърлиха очакванията и дяловете от производителя на чипове и части за хард дискове скочиха с 6.5% до 14.65 долара.

Nike пък повишиха тримесечния си дивидент с 16 на сто до 36 цента на акция, което подкрепи котировките с 0.9% до 92.75 долара.

Повечето производители на облекла и обувки обаче срещат все по-големи трудности да убедят потребителите да отворят портфейла. Печалбите на Gap за третото фискално тримесечие се стопиха с 36%, а акциите поевтиняха с 2.6 на сто до 18.76 долара.

Търговията на щатските борси в петък остана вяла и оборотите бяха под обичайното. На пода на Ню йоркската фондова борса, 17 позиции отбелязаха повишение срещу всеки 13 със спад, а на Nasdaq разликата между печелившите и губещи компании бе почти нулева.


Бенчмарк индексите проявиха колебание дали да продължат с низходящата си тенденция от последните два дена или да се изстрелят нагоре, и останаха да маршируват на място. Dow Jones Industrial Average се покачи с 25.43 пункта, или 0.22%, до 11796.16. За сметка на това, Standard & Poor's 500 падна с 0.04% до 1215.65. Технологично ориентираният Nasdaq отстъпи с 0.6% до 2572.50.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg