Трейдърът аутист, който срина пазарите, спечели и изгуби $58 млн.

12335
Трейдърът аутист, който срина пазарите, спечели и изгуби $58 млн.

© YouTube

Зад спуснатите пердета на спалнята на първия етаж в къща в предградие на Западен Лондон седи мъж на име Навиндер Сарао.

Той е на 41 г.  и живее там от 3-годишен. Въпреки цялото това време обаче, стаята, в която прекарва по-голямата част от живота си, почти не се е променила.

На леглото има плюшен тигър и други играчки, докато етажерките се огъват под тежестта на колекцията му от видео игри. Повечето са футболни, а на стената в рамка виси фланелка на един от най-големите футболисти на нашето време.


Върху фланелката са написани четири думи: „На Нав, Лионел Меси.“

Зад тази фланелка има история, както и още по-голяма зад компютъра на бюрото му до неговата Xbox конзола. Защото точно в тази стая Сарао използва компютъра си, за да спечели 45 млн. паунда (58 млн. долара), търгувайки на пазарите, което му печели прякора Хрътката от Хаунслоу, подобно на Вълка от Уолстрийт.

Едва ли някой, който се е разминавал със Сарао по улицата обаче, го е вземал за голям „играч“.

Сарао носел анцузи и пестял пари, като си купувал сандвичи единствено в късния следобед, когато имало някаква вероятност цената им да е намалена.

Най-скъпата му покупка е Volkswagen втора ръка за 5 000 паунда (6 500 долара). Той не успява да й се порадва дълго време. Докато шофирал из Лондон, той се натъкнал на знак „пътят затворен“. Вместо да обърне, той просто излязъл от автомобила и го изоставил там, като никога повече не се върнал и никога повече не се качил да управлява кола.

Amazon дължи съществуването си на един измамник?Джеф Безос основава Amazon, след като напуска старата си работа заради Бърнард Мадоф

Това е така, защото Сарао, най-малкият от трите синове на родители сикхи, бил различен. Въпреки че е диагностициран едва на по-късен етап от живота си, той страдал от остра форма на аутизъм.

Сарао усвоява таблицата за умножение на тригодишна възраст, справя се отлично по математика в училище и изучава компютърни науки в университета Брунел, където започва да търгува. Това се оказва нещо, в което също е много добър.

Описван от някои като „учен“, той притежавал способността да отличава и обработва сложни и дори променящи се модели от данни. Това означавало, че можел умствено да създава и съхранява графики за колебанията в цените на даден пазар по микросекунди за периоди, простиращи се години назад.

Сарао успял да се възползва от това свое умение, за да стане много, много богат. За него да търгува на пазарите било като игра. Отначало го правел по правилата. Когато обаче забелязал, че останалите изкривяват правилата, които регулаторните органи не прилагали, той започва да манипулира пазарите за собствена облага.

Сарао обаче го правел по-добре – толкова добре, че в крайна сметка е обвинен за това, че несъзнателно предизвикал така наречения „флаш краш“ от 2010 г., когато 1 трлн. долара бяха изтрити временно от щатските пазари.

В крайна сметка, той е идентифициран от властите и през 2015 г. и е арестуван и екстрадиран в САЩ, където през 2016 г. признава вината си. Историята на Сарао обаче не приключва дотук.

След като е освободен под гаранция и се връща във Великобритания, се появяват подробности за това как той подава сигнали за нередности и през последните четири години помага на щатските власти да проследяват други измамници. Неговата помощ се оказва изключително важна и вчера, когато беше осъден, той в крайна сметка получи една година домашен арест.

При вземането на решение властите дори пренебрегнаха факта, че той не е върнал всичките 12.8 млн. долара, за които се счита, че е натрупал чрез измама. Причината е, че самият Сарао е бил измамен и губи почти всичките пари, които печели.

Това означава, че днес той отново е в стаята си и играе на своя компютър. Този път обаче играта е ФИФА, а не търговия на пазарите. Той също така живее от помощи и не мечтае за първия си милиард.

В 2.32 часа следобед на 6 май 2010 г. щатските борсови индекси се сриват. За минути от пазарите са изтрити близо 1 трлн. долара. Въпреки че спадовете бързо са изтрити, експертите описват срива като „един от най-бурните периоди в историята на финансовите пазари“.

След това минават пет години, преди Сарао да бъде арестуван, но когато това се случва, щатските власти заявяват, че вината за всичко това поне отчасти е негова.

Безработен милионер продължава да живее на социални помощи30-годишният Томас Рош и неговата съпруга Шели прибраха 4.5 милиона евро джакпот, но продължават да прибират социални помощи от държавата

„Неговото поведение е причината в значителна степен за дисбаланса в поръчките, което е едно от нещата, породило срива на пазарите,“ казва Айтан Гоелман от щатската Комисия за търговия на фючърсни контракти.

Сарао е обвинен в това, че в петте години преди ареста си той е манипулирал цената на фючърсните договори S&P 500 е-mini - един от най-популярните финансови пазари, в който влизат акции, като Amazon, Boeing и Bank of America.

Той го правел, като заблуждавал пазарите с фалшиви поръчки. Нещата се случвали по следния начин: на ръка и чрез компютърен софтуер той подавал хиляди поръчки за покупка или продажба. Това създавало погрешното впечатление за предлагане и търсене и движело цените нагоре или надолу. В последната секунда обаче той отменял фалшивите сделки.

До този момент други трейдъри вече били видели движенията на пазара и реагирали с реални поръчки. След като бил прогнозирал тази пазарна реакция, Сарао се възползвал от изкуствено понижените или завишените цени, като се включвал вече с истински сделки, пише DailyMail.

Тези неща се случвали в рамките на милисекунди. В един конкретен ден през април 2010 г. се смята, че той подал поръчки за 2 млн паунда (2.6 млн. долара), след това ги променил 1 967 пъти, за да изпревари пазара, преди да ги отмени. Той повторил тази техника 60 пъти през същия ден, от което спечелил 550 000 паунда (716 000 долара).

Според адвокатите на Сарао той започнал с тези нерегламентирани похвати едва след като многократно подавал оплаквания, но властите не реагирали. „Нав не разбирал защо му отговаряли, че нередностите, които виждал всеки ден на пазарите, не са проблем“, казва неговият адвокат Роджър Бърлингейм.

На принципа „ако не можеш да победиш някого, се присъедини към него“ Сарао решава да направи точно това. В писмо до съда професор Саймън Барън-Коен - водещият британски специалист по аутизъм, казва, че това „изцяло съответства и е последствие от неговия аутизъм“.

„Той 'играел играта' по правилата, но видял, че други трейдъри не го правят”, пише Барън-Коен, който е братовчед на актьора Саша Барън-Коен. „Когато се оплаквал на властите за това поведение, но то продължавало, това в крайна сметка довело до извода, че това всъщност са правилата на играта.“

Властите приели, че обвиняемият не е бил мотивиран от парите, алчност или желание за луксозен живот, тъй като изглежда не се интересувал изобщо от тези пари, а начинът му на живот далеч не бил екстравагантен.

Неговата мотивация била „завладяващо или пристрастяващо желание“ да постига успехи в електронната търговия.

След ареста му щатските власти разпореждат на Сарао да върне 12.8 млн. долара, които бил спечелил незаконно. В рамките на няколко дни, след като се признава за виновен, той връща 7.6 млн. долара. Това било всичко, което имал.

Какво обаче се случва с останалите пари?

Невероятно, но той ги губи в три катастрофални „инвестиции“. Бивш колега го запознава с двама предполагаеми инвестиционни консултанти, които като за начало го таксуват с 2 млн. паунда (2.5 млн. долара) комисионна.

След това той инвестира 25 млн. паунда (32 млн. долара) в компания за търговия със суровини на име IXE Asset Management срещу обещанието, че ще получава 11% доходност на тримесечие.

Други 11.5 млн. паунда (14.9 млн. долара) са инвестирани в Cranwood Holdings Limited - компания, регистрирана на остров Ман, която твърдяла, че ще разработи вятърна ферма и ще отчита печалби от по 400 млн. паунда (520 млн. долара).

Трета компания на име Iconic Worldwide Gaming Limited получава 2.35 млн. паунда (3.06 млн. долара) от парите на Сарао, обещавайки 20-кратна доходност, след като разработи онлайн портал за залагания.

„Нав губи всичките си пари,“ казва Бърлингейм. След това е установено, че основателят на IXE е измамник и че самата компания е била пирамида. Инвестицията на Сарао в Cranwood отива за заплати на шефа и негови роднини, без те да намерят парцел, на който да построят вятърна ферма.

Шефът на Iconic Worldwide Gaming харчи парите за себе си, преди компанията да бъде обявена в ликвидация. Смята се, че Сарао се разделя толкова лесно с такива големи суми заради своя аутизъм.

Тук стигаме и до фланелката на звездата на Барселона Лионел Меси — подарък от човека зад компанията за залагания, в която той вече бил инвестирал 2.35 млн. паунда.

„Във вечерта, в която му подарява фланелката, човекът моли за още 1 млн. паунда (1.3 млн. долара) заем, който Нав на драго сърце му предоставя. След това човекът спира да му вдига телефона“, казва Бърлингейм.

Когато става ясно, че парите са безвъзвратно изчезнали, Сарао забелязва, че почеркът от надписа на фланелката на Меси „На Нав“ очевидно се различава от подписа на звездата, за който той смята, че е истински.

Хората с аутизъм се оказват ценен ресурс за IT компаниитеМного от тях са способни да работят дълго време върху сложни задачи с повтарящи се процеси, без да губят концентрация

Сарао е измамен с 3.35 млн. паунда (4.36 млн. долара), но фланелката все още е на стената в стаята му. Запитан защо, той казва: ‘Това все пак е подписана фланелка на най-добрия футболист в историята. Все още си представлява хубав артикул, нали?’

Тъй като губи парите си, той не може да изпълни искането на щатските власти за връщането на спечелени по нечестен път средства. Това, което му остава, е да сътрудничи.

Докато е далеч от дома и свидетелства пред властите обаче, неговото здраве се влошава бързо. Той трудно спял по повече от час на нощ и се разболява вследствие на своя аутизъм.

Сега, след като престоят му в затвора, докато изчаквал екстрадиция, беше признат и той не беше осъден на допълнителен затвор, Сарао ще може да се върне към анонимността, за която копнее, според неговия адвокат. Последната глава от тази изключителна история.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg