Три банки готови да дадат 4 млрд. евро за Набуко

593
Три банки готови да дадат 4 млрд. евро за Набуко

Компанията, управляваща газопровода Набуко, е подписала предварителен документ с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка (СБ) за заеми на обща стойност до 4 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Базираната във Виена Nabucco Gas Pipeline International GmbH е обявила днес на своя интернет сайт, че ЕИБ може да отпусне 2 млрд. евро, ЕБВР - 1.2 млрд., а СБ - 800 млн. Половината средства от ЕБВР и СБ ще бъдат отпуснати чрез синдикирани заеми от търговски банки.

Това бележи началото на процеса на детайлно проучване на Набуко, задължителна стъпка за отпускане на финансов пакет от 4 милиарда евро за проекта, чиято стойност се оценява общо на 7.9 милиарда евро.

Наречен "газов мост между Азия и Европа", този проект се смята за флагмански в посрещането на газовите нужди на Европейския съюз. Очакванията са от 483 милиарда кубически метра газ през 2009 г. тези нужди да достигнат 637 милиарда кубически метра през 2030 г.

Според плановете изграждането на Набуко, който ще пренася 31 милиарда кубически метра газ годишно, ще започне през 2012 г., а първоначалните количества газ - около 18 милиарда кубически метра, ще тръгнат през 2015 г.

За израждането на газопровода с дължина около 4000 километра ще са необходими 2 милиона тона стоманени тръби. С подписването на възлагателното писмо започваме преговорите с доставчиците на компоненти.

Това ще е основната ни дейност през тази и следващата година, заяви Райнхард Мичек, изпълнителен директор на проекта.

За Набуко Европейската комисия вече отдели 200 милиона евро. Акционери в проекта Набуко са Българският енергиен холдинг (БЕХ), турската компания Botas, унгарската MOL, германският концерн RWE и румънската Transgaz. Всяка от тях държи по 16.67 на сто от компанията Nabucco Gas Pipeline International.

Европейската комисия приветства подписването на възлагателното писмо. Проектът за изграждането на газопровода Набуко се ползва с пълната подкрепа на Европейската комисия като стратегически принос към Южния газов коридор и енергийната сигурност на Европейския съюз, се казва в декларация, разпространена в Брюксел.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg