Tри доклада за електронните комуникации приеха евродепутатите

390
Tри доклада за електронните комуникации приеха евродепутатите

Депутатите в ЕП приеха днес три доклада за електронните комуникации. Според тях радиочестотите трябва да бъдат координирани и хармонизирани в ЕС, за да могат гражданите да се възползват от новите електронни услуги, като мобилен широколентов интернет.

Те настояват за създаването на Орган на европейските далекосъобщителни регулатори, който да следи за последователното прилагане на приетите мерки, както и да предприема инициативи за инвестиции в нова инфраструктура, като мрежи от ново поколение, уведомяват от ЕП.

Новото законодателство в областта на телекомуникациите цели да реформира управлението на радиочестотите и да увеличи регулаторните правомощия на националните органи.

Радиочестотите, които са собственост на държавите членки, са в основата на модерните безжични услуги, от радиоизлъчването и мобилната телевизия, през мобилните комуникации и широколентовия интернет, до сателитните навигационни системи и въздушния контрол.

При предстоящото преминаване от аналогова към дигитална технология, която използва по-малко честоти, ще се освободи голямо количество честоти. Новото законодателство ще позволи преминаването на честоти, които в момента се използват, например за радиопредавания, към предлагане на безжични широколентови услуги за в бъдеще.

Депутатите подкрепят също така въвеждането на принципа на технологична неутралност и неутралност на услугите, според който всяка една честотна лента може да бъде използвана за всякакви приложения и технологии.

Все пак честотното разпределение трябва да бъде съобразено с националните планове за разпределение и с правилата на Международния съюз по далекосъобщения (ITU), за да се осигури съвместимост на ниво ЕС на безжичните услуги.

Докладът на Катерине Траутман върху директивата за електронните съобщителни мрежи и услуги дава правото на националните регулатори да изискват (като извънредна мярка) от даден вертикално интегриран оператор да раздели инфраструктурата на мрежата от своите стопански единици, които предлагат услуги, използвайки въпросната инфраструктура - регулаторен инструмент, известен като "функционално разделяне". Това се прави с цел да се гарантира, че всички предприятия имат достъп до мрежата при еднакви условия.

Според доклада се предвижда също, че преди да вземат каквото и да е регулационно решение, за в бъдеще националните регулаторни органи ще трябва да се консултират с Европейската комисия и новия Орган на европейските регулатори в областта на далекосъобщенията (BERT). Ако BERT смята мярката за неподходяща или за неефективна, Комисията може да поиска нейното изменение от страна на националния регулатор.

Създаването и правомощията на BERT се разглеждат в доклада на Пилар дел Кастило Вера, като основната цел е да се гарантира, че регулаторните мерки ще се прилагат последователно и ефективно на ниво ЕС. BERT ще бъде независим експертен консултативен орган, който трябва да осигури условия за честна конкуренция и висококачествени услуги в ЕС, като гарантира, че националните регулаторни органи прилагат при еднакви пазарни условия еднакви регулаторни инструменти.

Органът, като структура, ще се основава на съществуващия Съвет на регулаторите, който се състои от по един представител на всеки от 27-те национални регулаторни органи. Финансирането на новия орган ще осъществява едновременно от субсидии от бюджета на Европейския съюз и от вноски на националните регулаторни органи.

Друг доклад от пакета е на Патриция Тоя и засяга пълноценното използване на радиочестотния спектър, освободен при преминаването към цифрово радиоразпръскване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg