Три финансови грешки, които хората над 30 г. допускат

5425
Три финансови грешки, които хората над 30 г. допускат

© Pixabay

Финансовите решения, които хората вземат, когато прехвърлят тридесетата си годишнина, могат да имат голямо влияние върху живота им в бъдеще.

„Парите са инструмент. Когато се научим да използваме парите мъдро, можем да живеем живота си така, както искаме”, казва Маргарита Ченг, сертифициран финансов планьор и основател на консултантската компания Blue Ocean Global Wealth.

Изданието CNBC представя три основни финансови грешки, които всеки трябва да избягва, докато все още е на тридесет и... години.


1. Липсата на финансови цели

Ако все още нямате никакви цели свързани с пари, то навършването на 30-годишна възраст е добро време да създадете както краткосрочен, така и дългосрочен финансов план, казва Раян Маршал, експерт във финансовото планиране в компанията Ela Financial Group.

„Почти всеки 60-годишен човек, който срещам, смята, че е трябвало да започне да мисли за пенсиониране и финансови цели, когато е бил в своите тридесет години или дори по-млад”, казва Маршал.

Независимо дали искате да пестите пари за пенсия, да създадете фонд за спешни случаи или да купите дом, никога не е прекалено рано да започнете да планирате, става ясно от думите на Дъглас Боунпарт, президент и основател на Bone Fide Wealth.

„Липсата на поставени цели е най-голямата грешка, която хората правят през тридесетте си години, тъй като поставянето на цели осигурява финансова насока и устаноява срокове за постигнаето на чудесни неща в живота, като финансова независимост, покупка на дом, семейство и стартиране на собствен бизнес”, казва той. 

Добър начин да започнете е да вземете съвет от Кумико Лов, основател на сайта The Budget Mom. Самотна майка и предприемач, тя успява да погаси дълг от над 77 хил. долара само за 8 месеца, използвайки визуални инструменти и таблици за планиране.

Потребителите могат да използват инструментите на Лов за да планират в краткосрочен план или да си поставят по-дългосрочни цели, като такива за които са необходими 5 или 10 години за да се реализират.

Когато приключите с това планиране, идва ред на по-конкретните цели, съветва Лов.

2. Не спестявате за старини

Финансовите експерти постоянно говорят за важността на спестяванията за старини – колкото по-рано, толкова по-добре.

„Човек в своята тридесета годишнина има възможността да използва силата на сложните лихви, където дори малка сума инвестирани средства може да нарасне значително в дълъг период от време”, казва Калеб Падок, експерт във финансовото планиране в Ten Talents Financial Planning.

За разлика от простата лихва, която трупа доходност единствено върху парите, които са инвестирани, сложната такава носи възвръщаемост върху вече натрупаната доходност. Това означава, че вашите пари се увеличават правопропорционално на времето, в което държите въпросната инвестиция.

„Не можете да върнете времето назад, когато дойде моментът да отделите настрана за вашето бъдеще, така че това е грешката, която искате да избегнете”, казва Падок, съветвайки 15% от дохода да се заделя за бъдещето. 

3. Не следите разходите си

След навършване на 30-годишна възраст, човек би следвало да поддържа домашно счетоводство, за да знае къде отиват парите му.

„Харченето без мисъл на ежедневна база може да бъде най-големият разрушител на състоянието ви във времето”, казва Кристин О’Кифи Мерик, финансов съветник в O’Keeffe Financial Partners.

„Харченето на по-малки суми отколкото изкарвате е ключа към акумулирането на състояние. Не е лесно, но пък е просто за реализация”, казва тя.

За да избегне прекалените харчове, човек трябва да проумее навиците си. Стартирайте с мониторинг на разходите си за период от 30 дни, съветва Дъглас Боунпарт.

Голямата грешка на родителите, когато говорят с децата за париАко има някой, който разбира колко важно е децата да бъдат научени на финансова отговорност, това е Уорън Бъфет

След като запишете всяка покупка и парите дадени за нея през месеца, ще започнете да забелязвате къде точно отиват парите ви и какво можете да ограничите.

„Една от най-важните части на личните финанси е постигането на баланс между комфортен начин на живот и редовни спестявания. Единственият начин да постигнете този баланс е веднага да разберете как идват и си отиват парите във вашия живот”, казва Боунпарт.

Освен това е добре да се избягват моменти, когато например получите повишение и започнете да харчите повече, съветва Арън Греъм, финансов съветник в Abacus Planning Group.

Хората често правят тази грешка, защото вярват, че заслужават да харчат повече или защото гледат как други хора могат да си позволят подобен начин на живот, смята той.

„Вашите разходи са точно това, което са – ваши. Притежавате ги”, добавя Греъм.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg