Три години след Lehman

853
Три години след Lehman

Преди три години на днешната дата бе поставено началото на Голямата рецесия. Символичното събитие бе фалитът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Днес, три години по-късно, икономическият пейзаж остава все така опустошен, а регулирането на финансовите играчи- незавършено: паника сред инвеститорите, сриващи се фондови пазари и заплаха от рецесия.

Проблемите преди три години и днес не са съвсем еднакви- сега те са се концентрират върху Европа и задлъжнялостта на държавите, но имат същия горчив вкус.

В Европа бе постигнат значителен напредък: роди се съюза по отношение на надзора на пазарите, банковото и застрахователното дело, поверен на три организации( EBА за банките, ESMA за пазарите и ЕIOPA за застраховането), но засега, тези органи са малко влияние и играят по-скоро роля на координатори между националните надзорни органи.

В САЩ, напредъкът е дори по-малък: защитата на инвеститорите бе засилена, но репутацията на „полицая" на пазарите -SEC, остана опетнена, особено след скандала за финансовите измами на Бърнард Мадоф.

Три агенции, които доминират на пазара- Standard & Poors, Fitch и Moody, все още са обвинявани в усилване на кризите. Все пак в сравнение с 2008 г. - в Съединените щати и Европа днес те са подложени на засилено наблюдение от регулаторните органи и са принудени да управляват по-добре конфликтите на интереси, като избягват да оценяват финансови продукти, като същевременно съветват клиентите да купуват.

Сред бъдещите проекти- нека напомним, че банките ще бъдат принудени да повишат капитала си срещу предоставените кредити от 2013 г. , като регулаторите се надяват, че черните дупки на финансите постепенно ще изчезнат.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg