Трилиони под дюшека

1440
Трилиони под дюшека

Гражданите на Китай укриват до 1.4 трлн. долара доходи от данъчните служби всяка година. До такъв извод стигнаха специалистите от China Reform Foundation (CRF), които проведоха изследване за банката Credit Suisse. За сравнение: по оценки на Световната банка от данъци в Германия се укриват всяка година 550 млрд. долара, в Италия - 160 млрд. долара. Изследователите правят и следния извод: реалните доходи на китайците надвишават близо двойно тези по официалната статистика, пише РБК daily.

Укриването на доходи в Китай в действителност е в големи мащаби, смятат от CRF. От данъчните органи всяка година се укрива сума, еквивалентна на примерно 30% от БВП на страната. По данни на CRF, едно средностатистическо китайско семейство печели на година малко над 4 700 долара, което е почти двойно над официалните показатели.

В случаите с богатите семейства разликата между изчисленията на CRF и официалната правителствена статистика е още по-голяма - показателите се разминават почти тройно. Най-бедните семейства се оказват и най-изпълнителни - разминаването в цифрите не надвишава 13%.

Получава се, че най-големите не платци са и представителите на най-богартите семейства на Китай. Казано по друг начин, действителната пропаст между най-богатите и най-бедните слоеве от населението на страната е далеч по-голяма от обявената официална статистика. Нищо, че борбата със социалното неравновесие бе провъзгласено от председателя на КНР Ху Дзинтао за една от приоритетните цели на властта.

Днес, дори по официални данни, разликата между бедни и богати в Китай е една от най-големите в света.

Основните източници на „сиви" доходи за китайците, пишат изследователите, са многобройните подкупи, комисионни и печалби от машинации със земя.

Но засега китайските власти не бързат да се борят срещу укриването на данъци -  приходите от облагане на физическите лица в бюджета са не повече от 10% от средствата.

„Основната причина за масово укриване на доходи от данъци в Китай е много високата ставка - средно гражданите дават на властта към 40% от доходите," поясни пред изданието експертът от Chatham House Кери Браун. „Ако вземем впредвид, че социалната политика на правителството, която не осигурява на китайците, да речем, достойно медицинско обслужване, то тогава и ще разберем склонността им към укриване на доходи. Това, между другото, пречи изключително много на развитието на банковия сектор - мнозина се страхуват да открият сметка. Самата власт обаче не страда особено много - от облагането на бизнеса идват сериозните постъпления".

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg