Трима души, които намериха изход от кризата

1759
Трима души, които намериха изход от кризата

Обама още не е изпробвал нито едно ефикасно средство срещу кризата, заявява икономистът от Института Катон (един от най-влиятелните мозъчни тръстове в САЩ) Джим Пауел пред в. „Вашингтон Таймс". Той лично му посочва три примера, които да следва:

Германският икономист Лудвиг Ерхард. След Втората световна война Германия с превръща в купчина развалини, милиони хора остават без покрив, безработицата е масова, припомня Пауел. Ерхард е против държавния контрол над икономиката, наложен от Хитлер, и запазен по времето на окупацията.

Ерхард е назначен за министър на икономиката от съюзниците и на 20 юни 1948 г. обявява въвеждането на нова валута- дойчемарката, която заменя райхсмарката. Той отменя контрола на властите над цените, защото така се създава дефицит, и в магазините се появяват стоки, дълбоко скрити с цел бартер. Ръстът на цените дава знак на предприемачите, че е време да наемат нова работна ръка, а увеличеното производство отново кара цените да паднат. Ерхард отменя контрола над валутния пазар, намалява данъците и създава основите на тази Федерална република Германия, която е втората световна икономика.


Вторият образец трябва да е Март Лаар- учителят по история, който стана премиер и след 1992 г. превърна Естония в „балтийския тигър". Той имаше задачата да превърне плановата икономика в пазарна. Лаар отмени бюджетните субсидии за държавните предприятия, голяма част от които фалираха, но за сметка на това бяха намалени разходите и озаптена инфлацията. Лаар опрости процедурите за откриване на фирми, отмени търговските ограничения, въведе плосък данък, създаде добър бизнес климат.

Третият пример е Пол Волкър- бившият шеф на американския Федерален резерв. През 60-те години на миналия век в САЩ започва „Голямата инфлация", която достига пика си в 70-те. Опитът на Никсън да намали инфлацията с увеличаване на паричната маса дава напълно противоположен резултат.Неговата антиинфлационна политика дава началото на нов икономически възход.

Волкър, който е назначен от Джими Картър и остава при Роналд Рейгън, твърдо вярва в необходимостта от свободен пазар, на който никой да бе бъде защитаван докрай за сметка на данъкоплатците.

Добрият план и смелите действия са доказали, че могат да преборят всяка икономическа криза, заяви в заключение икономистът на „Катон".

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg