Трише: ЕЦБ ще ограничи част от мерките си за ликвидност

696
Трише: ЕЦБ ще ограничи част от мерките си за ликвидност

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви днес, че през следващата година банката ще ограничи част от извънредните мерки, които предприе в подкрепа на икономиката на Еврозоната по време на световната криза, информира Bloomberg.

"Подобрените условия на финансовите пазари показаха, че не всички наши мерки за ликвидност вече са необходими в същата степен както преди," заяви Трише на пресконференция във Франкфурт днес. "Ликвидността ще остане изключително голяма за голям брой месеци напред."

ЕЦБ ще обвърже лихвения процент на аукциона за 12-месечни средства, който ще се проведе на 15 декември, към пазарното търсене. Досегашната практика на банката беше да предлага средствата при основната си лихва.

Трише подчерта, че тези ходове не трябва да се разглеждат като сигнал, че ЕЦБ вече е решила да повиши основната си лихва, която днес беше оставена непроменена на ниво от 1%. Настоящият лихвен процент е "уместен," според Трише.

ЕЦБ предоставя на банките евтини средства в борбата с най-голямата рецесия в Европа от Втората световна война насам и опитвайки се да съживи кредитирането между банките.

Еврото се разменяше срещу 1.5105 долара в 4:09 часа българско време в сравнение с 1.5122 долара преди брифинга. Доходността на двегодишните германски държавни облигации, остана почти непроменена на 1.332%.

Трише също така обяви, че предоставянето на шестмесечно заеми ще бъде преустановено в края на първото тримесечие на 2010 г. ЕЦБ ще продължи да предоставя неограничени средства на банките при фиксирани лихви поне до 13 април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg