Трише иска по-стабилно евро и правила за дълговете

1235
Трише иска по-стабилно евро и правила за дълговете

Ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише предупреди за прекомерната нестабилност на еврото и призова за по-стриктни правила за европейските дългове.

Трише порица ръководителя на германската централна банка Аксел Вебер, който предложи отказ от правителствената програма за изкупуване на дългове, създадена по-рано тази година като част от европейските усилия за възстановяване на доверието по време на дълговата криза в Гърция.

В интервю за италианския всекидневник La Stampa, той похвали работата на Марио Драги, ръководител на италианската Централна банка и председател на Борда за финансова стабилност, създаден през 2009 г, за да координира международните усилия за финансови регулации, като посочи, че финансовата система на страната се е оказала по-стабилна от други в еврозоната.


Вебер и Драги се смятат за водещи кандидати за мястото на Трише, след като през ноември следващата година изтече мандата му като ръководител на ЕЦБ. Главният европейски банкер подчерта необходимостта от структурни реформи и намаляване на дълговете в Европа, за да се подобрят шансовете за растеж и създаване на работни места.

По въпроса за възможна девалвация на долара, Трише подчерта, че излишната нестабилност на обменните курсове винаги има негативни последствия за икономическата и финансова стабилност. "Смятам, че е много важно, че властите в САЩ наскоро потвърдиха отдавнашната си позиция, че силният долар спрямо другите плаващи валути е в интерес на САЩ", се казва в английската транскрипция на интервюто на сайта на ЕЦБ.

Трише подчерта и необходимостта от намаляване на дълговете на 16-те страни от еврозоната след икономическата криза и призова за по-строги санкции срещу страните, които нарушават правилата на еврозоната за дефицита и дълга.

"Според нас, предложенията на Европейската комисия е стъпка в правилната посока. Необходими са по-амбициозни реформи", заяви той, като подчерта нуждата от "почти автоматични санкции с ускорена процедура", които да са възможни "на ранния етап на макроикономическото наблюдение".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg