Трише: Твърде рано е да се каже, че кризата е приключила

910
Трише: Твърде рано е да се каже, че кризата е приключила

Твърде рано е да се каже, че финансовата криза е приключила, а бюджетните намаления на държавите няма да се отразят на икономическия растеж, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), Жан-Клод Трише, цитиран от Reuters.

"След събитията от последните няколко месеца стана ясно, че все още е твърде рано да обявим кризата за приключила," заяви Трише на конференция във Франкфурт.

Ден след като ЕЦБ остави основната си лихва на рекордно ниското ниво от 1% за 14-ти пореден месец, Трише заяви, че централната банка е напълно "напълно против" схващането, че намаляването на публичните разходи ще попречат на икономическия растеж.

"Точно както и потребителите, страните и правителствата не могат да харчат с повече от това, с което разполагат," според Трише.

Стрес тестовете на Европейските банките ще увеличат прозрачността и ще повишат увереността на инвеститорите, смята той.

Засилените опасения около вероятността от разпадане на Еврозоната внесоха страх на пазарите през последните седмици.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Financial markets
# 0
21:07 | 9 July 2010
Президентът на ЕЦБ говори за икономически растеж, въпреки че е рано да се твърди, че кризата е приключила. Според основните икономически закономерности цикличността включва четири основни етапа, които могат да се представят по следния възможно най-прост начин. Минимални стойности на икономическите показатели, повишавания на тези показатели или растеж, максимални стойности на икономическите параметри, понижения на борсовите индекси или мечи пазари. Индексите на световните фондови борси имаха минимални стойности през първото тримесечие на 2009 г. след период на почти двугодишен жесток мечи пазар и значителна декапитализация на повечето компании в резултат на световната икономическа и финансова криза, сравнима с най-големите кризи в предходните две столетия. След като борсовите индекси се повишат с над 5 - 10 % от минималните си стойности, това би трябвало да се разглежда като следващ период на икономически растеж, който продължава до достигането на нови максимални стойности. Цикличността в развитието на икономиката може да се сравни с възходяща спираловидна линия, наподобяваща третичната и четвъртичната структури на двата вида нуклеинови киселини, характерни за живите организми. Опасенията от разпадането на еврозоната бяха предизвикани от проблемите с дълговите ценни книжа на южните европейски страни каквито без съмнение са Гърция, Италия, Испания и Португалия. ЕЦБ продължава да предлага неограничена ликвидност, аналогично на ФЕД. Чрез предлагането на неограничена ликвидност от банките се стимулират и ускоряват процесите на икономически растеж. Съвсем естествено е, че потребителите, страните и правителствата не могат да харчат повече от това, с което разполагат. Някои страни, като България например, са в условия на валутен борд, които не позволяват парите в обръщение да са повече от валутните резерви. Когато се увеличат валутните резерви ще се увеличат и парите в обръщение, което пък ще стимулира процеса на растеж в икономиката на страната. It is so easy to comment economical features. Have a nice evening to the ECB and its president.
Opinion
# 1
12:07 | 9 July 2010
Сигурно е твърде рано да се каже, че финансовата криза е приключила, но най-лошото от нея отдавна е в миналото. Неограничената ликвидност, която ЕЦБ предлага на европейските банки, е възможност за тези банки да финансират икономиките на европейските страни със сравнително евтин ресурс. Congratulations to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg