Трудовите разходи в България нарастват с най-много в ЕС

1305
Трудовите разходи в България нарастват с най-много в ЕС

Почасовите трудови разходи в Еврозоната са нараснали с 2.6% за 12-те месеца до първото тримесечие на 2011 г., в сравнение с 1.5% ръст за предходното тримесечие, показаха днес данни на Евростат.

Годишното повишение на трудовите разходи в ЕС е било 2.7%, в сравнение с 1.8% ръст в предходното тримесечие.

Сред страните членки на ЕС, за които има данни за първото тримесечие на 2010 г., най-голям ръст на трудовите разходи са отчетени в България - 7.8%. След нашата страна се нарежда Унгария с 5.6% ръст на трудовите разходи.

Годишен спад на трудовите разходи е имало в Гърция (-6.8%) и Ирландия (-2.2%).

Двата основни компонента на трудовите разходи са заплащането и разходите, които не са свързани с него. В Еврозоната заплащането на час е нараснало с 2.3% в годината до първото тримесечие на 2011 г., докато разходите, които не са свързани със заплащането са се увеличили с 3.6%, в сравнение с 1.4% и 1.8% ръст, респективно, за четвъртото тримесечие на 2010 г.

В 27-те страни от ЕС почасовото заплащане се е увеличило с 2.6%, а разходите, които не са свързани с него бележат ръст от 3.5%, в сравнение с 1.9% и 1.5% повишение, респективно, за четвъртото тримесечие на 2010 г.

Разбивката по икономически дейности показва, че в Еврозоната почасовите трудови разходи са нараснали с 2.8% в промишлеността и с 2.5% в строителството и сектора на услугите в годината до първото тримесечие на 2011 г.

В ЕС почасовите трудови разходи се повишават с 3.1% в промишлеността, с 2.3% в строителството и с 2.6% в сектора на услугите.

Нека припомним, че трудовите разходи в България отново бяха с най-голям ръст в ЕС и през четвъртото тримесечие на 2010 г. - 7.6%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg