Трябва ли да се откажем от пластмасовите играчки?

830
Трябва ли да се откажем от пластмасовите играчки?

© снимка: Pixabay

Всеки родител се е сблъсквал с предизвикателството да убеждава детето си, че не са му необходими толкова много играчки. За много семейства събирането и складирането на десетки багерчета, камиончета, кукли и блокчета от лего е една от най-трудоемките задачи, пише BBC.

И това не е случайно, защото производството на играчки е огромна индустрия. Само във Великобритания миналата година са реализирани продажби на детски стоки за 370 милиона паунда (близо 430 милиона евро).

Природозащитниците обаче предупреждават, че тази тенденция води до драстично увеличаване на пластмасовите отпадъци в сметищата и океаните. Според проучване на British Heart Foundation над една четвърт от британците признават, че им се е налагало да изхвърлят играчки в идеално състояние, просто защото вече не са интересни за децата или няма място за тях.

Анкетата, проведена сред 2000 души, показва още, че всяко британско дете има средно по четири играчки, с които никога не си е играло. 

Трудно е да се изчисли каква част от пластмасовите отпадъци в сметищата се пада на детските играчки, но еколозите са категорични, че потребителите могат да направят много за ограничаването на този тип замърсяване. Те призовават родителите са не купуват пластмасови играчки по всеки повод.

Сред работещите решения е споделеното ползване, което включва най-различни механизми - т. нар. "библиотеки за играчки", предаване на един продукт от дете на дете, подаряването на по-старите играчки на по-марлки деца, за които те биха били интересни и т.н.

Според британското поделение на Greenpeace пластмасовите играчки не би трябвало да бъдат третирани като продукти за еднократна употреба, тъй като могат да се ползват много дълго време от различни деца. Експертите са категорични, че повечето детски стоки могат да издържат на "употреба" в продължение на 15-20 години, преди да станат напълно негодни.

Освен това експертите, цитирани от BBC, са на мнение, че рециклирането не върши работа в тази индустрия, тъй като химическият състав на пластмасата, използвана за направата на детски играчки, трябва да отговаря на много високи стандарти, които не се покриват от рециклирания ресурс.

При производството на играчки се забранява използването на хиляди химически съединения и няма как да се гарантира, че при рециклирането няма да попадне нито един от тях.

Можем ли да изчистим атмосферата от въглеродните емисии? Учени, инженери и правителства се фокусират върху възможните варианти за


Едно от решенията на проблема може да е покупката на играчки от по-дълготрайни материали, като дървото. Но в повечето случаи те са и по-скъпи. Друг удачен вариант са магазините за употребявани стоки, включително и платформите за онлайн търговия.

Все повече родители спестяват средства, купувайки излишните вещи на други хора. За тази цел вече съществуват и специално организирани групи в социалните мрежи.

Проблемът с този тип играчки е, че не е сигурно дали отговарят на модерните изисквания за безопасност. Особено когато става въпрос за стоки, произведени преди 10, 15 или повече години. Родителите все пак трябва да имат предвид и този риск, когато избират употребявани вещи, съветват специалистите.

Екозащитниците обаче са категорични, че не би трябвало цялата отговорност за ограничаването на пластмасовите отпадъци да пада върху потребителите. Според тях производителите и търговците на детски играчки също трябва да изиграят своята роля.

Много компании вече се опитват да се фокусират в по-голяма степен върху устойчивите суровини и материали в производството. Датската компания Lego, например, вече използва специална пластмасова сплав за производството на детайли, като борчета, дървета и листа в своите комплекти. Материалът е със зелен цвят и се добива от захарна тръстика.

Плановете на компанията предвиждат до 2030 г. по-голямата част от нейните стоки и опаковки да се произвеждат от възобновяеми материали.

Колкото до рециклирането, то може и да не е подходящо за производството на нови играчки, но старите могат да бъдат полезни в други дейности и индустрии. Преди да изхвърлите старите играчки на децата в кофата за боклук, си струва да се обърнете към някой пункт за вторични суровини.

Ако не всички, то поне част от компонентите със сигурност ще бъдат полезни за рециклиране, в това число и батериите. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...